Miljoenenwerk boven het fornuis

Le Figaro / 360  |  8 October 2019 - 20:00 8 Oct - 20:00

Het is de droom van iedere _Kunst & Kitsch_-deelnemer: een schilderij dat jarenlang boven het fornuis van een bejaarde dame in het noord-Franse Compiègne hing, blijkt gemaakt te zijn door de pre-Renaissance meester Cenni di Pepo, beter bekend als Cimabue.

Cimabue was een 13e-eeuwse schilder uit Florence die, samen met zijn student Giotto, Byzantijnse invloeden begon te verwerken en zo het begin van de Renaissance-schilderkunst inleidde.

De herkomst van het schilderij, De bespotting van Christus, lijkt onbetwist. Expert Eric Turquin vermoedt dat het paneel deel uitmaakte van een meerluik, waarvan andere delen, De Geseling van Christus en De Maagd en het kind met twee engelen, respectievelijk in de New Yorkse Frick Collection en de National Gallery in Londen hangen. Als je de tunneltjes in het hout volgt die door wormen zijn gemaakt, aldus Turquin, sluiten de werken naadloos aan. Bovendien is het paneel van hetzelfde populierenhout. Op 27 oktober wordt het paneel geveild en de geschatte waarde is 4 tot 6 miljoen Euro.

(Le Figaro, Parijs)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

© Cimabue – Cimabue, de Luciano Bellosi et apparat critique de Giovanna Ragionieri, Arles : Actes Sud, Milano : Motto, 1998. ISBN 978-27-4271-925-9, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11053639