Tragikomedie over Holocaust blijft in balans

360 / Amsterdam  |  3 November 2019 - 16:00 3 Nov - 16:00

Gerecenseerd | Slowaakse film combineert drama en komedie op de juiste manier

Twee mannen op leeftijd gaan op pad om het verleden van de vader van de een te reconstrueren. Die zou als SS-officier verantwoordelijk zijn voor de executie van de ouders van de ander. Een dramatisch gegeven waar de Slowaakse regisseur Martin Sulík met The Interpreter een tragikomische speelfilm van maakte. Andreas Köhnemann van Kino-Zeit vindt dat Sulík drama en komedie op de juiste manier combineert.

Hoewel de regisseur volgens hem te vaak ‘het handboek voor roadmovies heeft opengeslagen, leiden de chemie tussen hoofdrolspelers Peter Simonischek (Toni Erdmann) en Jirí Menzel en het fraaie camerawerk tot een innemende film’.

*Variety*-recensent Jessica Kiang was vooraf bang voor een ‘Schindlers bucketlisteffect’: ‘Twee knorrige senioren die de Holocaustgeschiedenis
wel even uit de doeken doen.’

Het viel haar alleszins mee omdat de film gaandeweg een melancholische toon krijgt en stemt tot nadenken. Met name over de ‘platitude van de helende werking van het verstrijken van de tijd tegenover de overtuiging dat we zwarte bladzijden nooit mogen vergeten’.

Voor Boyd van Hoeij van The Hollywood Reporter had de film een halfuur korter gemogen: ‘Op het laatst vervalt Sulík in herhaling en komt hij met een subplot aanzetten die het verhaal onderuithaalt.’

The Interpreter van Martin Sulík draait vanaf 31 oktober in de bioscoop.

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie