Verenigd door hun liefde voor woorden

360 / Amsterdam  | 15 December 2019 - 16:0015 Dec - 16:00

Gerecenseerd | Leonard Cohen en Marianne Ihlen, een gedoemde liefdesaffaire

Zelfs zonder zijn schijnbaar onverzadigbare behoefte aan vrouwen en lsd was Leonard Cohens affaire met de tot muze uitgeroepen Marianne Ihlen even gedoemd geweest als het swingende sociale experiment waarin ze zich bevonden, schrijft The Irish Times. Cohen ontmoette Ihlen toen hij in 1960 Montreal ontvluchtte en terechtkwam op het idyllische kunstenaarseiland Hydra, waar zij in haar eentje een zoontje van zes maanden opvoedde en hij zichzelf als muzikant uitvond. Misschien, speculeert The Guardian, werd hij niet zozeer verliefd op haar, als wel op zijn eigen carrière, waarin hij constant op reis was en de ene na de andere affaire had.

Regisseur Nick Broomfield speelt altijd een rol in zijn eigen films,  maar hoefde daar dit keer weinig moeite voor te doen, vermeldt The New York Times: hij had eind jaren zestig zelf een kortstondige affaire met Ihlen en ze zette hem aan tot het maken van zijn eerste film. Maar wat er in haar omgaat, hoe zij aankijkt tegen Cohens losbandige rol in hun relatie, komen we niet te weten, luidt de kritiek van onder andere The Independent. ‘Ze lijkt het soort persoon te zijn geweest dat haar energie vooral richtte op het ondersteunen van anderen’, schrijft Variety vergoelijkend. Andere recensies, zoals die in FilmWeek en The Spectator, noemen de eenzijdige focus op Cohen een zwaktebod.

Hoewel Cohen zelfs op het podium grapjes maakte dat hij ‘So long Marianne’ steeds minder vaak zag, zouden de twee hun leven lang contact houden. Voor de Londen Evening Standard maakt na een wat zweverig tussendeel – waarin Cohen ‘hopeloos naïeve’ uitspraken doet, zoals dat vrouwen en mannen gelijk zijn omdat ze ‘de zon en de maan zijn, het land en de zee’ en waarin geïnterviewden over de verlangens van vrouwen praten ‘alsof het over een kudde koeien gaat’ – het einde van de documentaire alles goed. ‘Beelden van Marianne op haar sterfbed, luisterend naar een tedere boodschap van Cohen, laten een aangenaam soort pijn achter. Het paar was giftig samen (…), maar ook tot het einde toe verenigd door hun liefde voor woorden.’

Ze stierven drie maanden na elkaar.

Marianne & Leonard: Words of Love draait vanaf 25 december in de bioscoop.

Lees meer Gerecenseerd

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie