Hoe vreedzamer, hoe bloeddorstiger

Die Zeit / 360  | 23 December 2019 - 10:0023 Dec - 10:00

Boeken en films met moord en doodslag zijn populairder dan ooit, terwijl de moordcijfers in Duitsland – en in Nederland – al jaren dalen. Die Zeit -redacteur Sabine Rückert zocht uit waar die opmerkelijke fascinatie met bloed en geweld toch vandaan komt.

Gisteravond zijn weer talloze mensen gestorven. Ze werden doodgeschoten, doodgestoken, verbrand. Ze schreeuwden en smeekten om hun leven. Velen hoopten nog tot op het laatste moment aan hun moordenaar te kunnen ontsnappen. Maar uiteindelijk lagen ze daar, badend in hun bloed. Ook vanavond komen er weer mensen gewelddadig aan hun einde. En morgen en overmorgen ook. Miljoenen mensen zijn deelgenoot van deze slachtpartij. Heerlijk griezelend kijken ze toe.

Hoewel levensdelicten en zware vergrijpen een dalende lijn vertonen in de Duitse misdaadstatistiek, voelen mensen zich op magische wijze aangetrokken door slechte daden. In dit verder toch heel geordende, vredelievende land, waar voor elke vierkante meter een bestemmingsplan is en alle welwillenden oplettendheid betrachten en niet in het bijzijn van kinderen een rood voetgangerslicht negeren, besteden talloze burgers hun tijd aan een opmerkelijk fenomeen: in scène gezette zware misdaad.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

Een goede rechercheur denkt als een zware crimineel – daarom krijgt hij die ook te pakken. – © Unsplash