E-sporten aan de universiteit

Wereldnieuws | #174  | 17 February 2020 - 15:0017 Feb - 15:00

VERENIGDE STATEN | Je bent tiener, je houdt van onlinegames en je studeert aan een Amerikaanse highschool of universiteit? Dan ligt er in de vs een toekomst voor je klaar die mogelijk meer biedt dan alleen een virtuele pot met goud.

Twee jaar geleden werd PlayVS gelanceerd, een technisch platform dat onderwijsinstituten in staat stelt om teams van e-sporters op te zetten en competities met andere instellingen te organiseren. PlayVS haalde afgelopen september 50 miljoen dollar op voor verdere ontwikkeling van het platform en zag daarmee de fondsenwerving op 96 miljoen dollar komen, opgehaald binnen slechts 15 maanden.

Tegelijkertijd heeft e-sport op onderwijsinstellingen een vlucht genomen. Er zijn inmiddels 170 universiteiten, highschools en colleges in 17 staten die deelnemen aan competities en PlayVS verwacht dit najaar 50 staten te kunnen bedienen. Onder leiding van een coach perfectioneren studenten samen met teamgenoten hun vaardigheden door te oefenen, strategieën te ontwikkelen, situaties in games te beoordelen en uiteraard door te spelen tegen andere teams in hun staat. Als lokkertje voor de deelnemers zijn er beurzen, toernooigelden en uiteindelijk wellicht goed betaalde banen. Alleen al op universiteiten is 16 miljoen dollar aan beurzen beschikbaar.

Jason Chung, universitair docent E-sports Management en directeur E-sports aan de Universiteit van New Haven, ziet allerlei andere opties ontstaan naarmate de sector blijft groeien. Inmiddels bestaan er al specialisaties als e-sportmarketing, bedrijfsbeheer en gameontwikkeling, en steeds meer teams hebben fysiotherapeuten, trainers, coaches en teammanagers nodig. De professionalisering van het gamen draagt volgens Chung bij aan de verandering van de negatieve stereotypering die rond gamen hangt. Het gaat niet langer om solitaire, chips etende en cola drinkende jongeren in een kelder, aldus Chung, maar om een gemeenschappelijke activiteit die fysieke geschiktheid vereist.

(NPR, Washington)

» Lees meer Wereldnieuws
» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

© SOPA Images / LightRocket / Getty