Geen verlossing voor Imelda Marcos

Wereldwijd | Gerecenceerd | Laura Weeda  | 29 February 2020 - 13:0029 Feb - 13:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM | Chroniqueur van de plutocratie

» Lees dit artikel in de Reader / Op Blendle

De Amerikaanse fotograaf en filmmaker Lauren Greenfield kwam op het idee voor haar meest recente documentaire door een artikel in Bloomberg Magazine over een van de minder bekende excessen van de voormalige Filipijnse dictator Ferdinand Marcos, die in 1986 na 21 jaar regeren werd verbannen naar Hawaï. Toen ze aan de top van hun macht waren, lieten hij en zijn vrouw Imelda meer dan duizendarme inwoners van een Filipijns eiland afzetten om ze te vervangen door een menagerie van Afrikaanse dieren. In een eigentijdse ark van Noach werden ze vanuit Kenia verscheept, schrijft de Filipijnse krant Manila Standard. Ze traden hiermee in de voetsporen van Pablo Escobar, die eens vijf nijlpaarden naar Colombia liet overvliegen.

Greenfield, door The New York Times ‘Amerika’s belangrijkste visuele chroniqueur van de plutocratie’ genoemd, houdt zich al 25 jaar bezig met het thema rijkdom (The Queen of Versailles en Generation Wealth) en besloot Imelda Marcos te interviewen. Aanvankelijk, schrijft de Philippine Daily Inquirer, zag ze het project als een mogelijke ‘verlossing’ voor de 90-jarige Imelda. Maar deze bleek volledig achter de geschiedenis van haar familie te staan. Het was de eerste keer dat de regisseur met een onbetrouwbare verteller te maken had, en het vormde dan ook een uitdaging dit aan het publiek over te brengen. ‘De manier waarop Marcos als lachwekkend figuur wordt neergezet, doet me denken aan Trump, die ook niet serieus werd genomen. Ik denk dat zij vaak degene is die als laatste lacht.’ Op het moment helpt Marcos haar zoon, die Bong-Bong wordt genoemd, bij zijn campagne om vicepremier te worden.

Peter Bradshaw van The Guardian noemt deze film ‘een groots en tragisch verhaal over tirannie en corruptie in de Filipijnen, vergelijkbaar met Joshua Oppenheimers The Act of Killing en The Look of Silence over de onderdrukking en slachtingen in Indonesië’.

Marcos zelf, vertelt Greenfield in de Manila Standard, heeft de documentaire nog niet gezien.
Laura Weeda

The Kingmaker, Imelda Marcos is vanaf maart in de bioscoop.

» Lees meer gerecenceerd in de Reader / Op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie