Covid 19 Wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 26 March 2020 - 16:4526 Mar - 16:45

In deze posts houden we u op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: Europeanen in het buitenland worden gediscrimineerd, troepen worden massaal teruggetrokken uit Irak en ook de Mexicaanse president keert zich tegen de maatregelen van zijn land.

Beeld: Uit de reeks The Great Empty van The New York Times: Times Square, New York.

EUROPA: ‘De gevaarlijkste pandemie voor Kosovo is de politiek’

Na de Chinezen zijn Europeanen aan de beurt. Courrier International schrijft over verhalen van expats die, vooral in Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië, gediscrimineerd worden als onderdanen van een land dat zwaar is getroffen door Covid-19. In de hoofdstad van Vietnam, waar zeer efficiënt tegen het virus is opgetreden, zou de regering zelfs waarschuwen dat het ‘gevaarlijk is om naast een vreemdeling te zitten’.

Kosovo:
De coalitieregering die minder dan twee maanden Kosovo bestuurde, is woensdag omvergeworpen door een motie van wantrouwen, meldt Balkan Insights. President Hashim Thaci zei dinsdagochtend dat hij het Constitutionele Hof van Kosovo heeft gevraagd zich uit te spreken tegen nieuwe maatregelen die de bewegingsvrijheid van mensen beperken. Hij heeft premier Albin Kurti gevraagd zijn besluit, dat grote paniek, verwarring, onzekerheid en angst bij de burgers zou hebben veroorzaakt, te heroverwegen. Volgens Kurti is dus een manier van Thaci om de touwtjes in handen te houden en een door de VS goedgekeurd plan om gebieden met Servië uit te wisselen door te voeren.

In een tijd waarin de bevolking middelen tekort komt in de gezondheidszorg, zit de voormalige Servische provincie nu zonder regering. Kort voor de motie van wantrouwen toonde een demonstrant voor het Parlement een spandoek met daarop: ‘De gevaarlijkste pandemie voor Kosovo is de politiek. Schaam je!’

BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang je 5 nummers van 360 thuis. Duurt enkele minuten, stopt automatisch.
Bedankt

MIDDEN-OOSTEN: Troepen weg uit Irak vanwege corona

Irak:
Na de Britse worden nu ook de Franse troepen teruggetrokken uit Iran, schrijft El País. 200 Franse soldaten volgden er een opleiding van de Iraakse troepen als onderdeel van de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat. De militairen moeten gaan deelnemen aan een operatie die ‘volledig is gewijd aan het helpen en ondersteunen van de bevolking (…) om de epidemie in Frankrijk te bestrijden’, aldus Macron.

Ook de Verenigde Staten beginnen zich terug te trekken, schrijft The Middle East Eye. ‘Washington was terughoudend om het land na hernieuwde spanningen met Iran (…) te verlaten’, maar ‘de verspreiding van het coronavirus binnen het Amerikaanse leger is uitgegroeid tot een grote zorg’. Irak en Afghanistan grenzen beide aan Iran, een epicentrum van de ziekte en een van de landen met het hoogste aantal doden ter wereld. Iran had woensdagavond meer dan 27.000 geregistreerde besmettingen en 2.077 doden, Irak telde 29 doden en 346 besmettingen.

Eerder vandaag kondigde ook de Tsjechische minister van Defensie het vertrek van zijn troepen uit Irak aan, opnieuw vanwege de verhoogde risico’s van het coronavirus, meldt de nieuwsdienst Anadolu.

De Britten zeggen dat de coalitie Irak niet heeft opgegeven. Volgens The Telegraph zegde minister van Defensie Ben Wallace toe de Iraakse regering te steunen in haar streven naar stabiliteit – maar niet langer met soldaten.

Iran:
Na dertien jaar in Iraanse gevangenissen zou de Amerikaanse Robert Levinson, een gepensioneerde FBI-agent die in 2007 onder mysterieuze omstandigheden in Iran verdween, in gevangenschap zijn overleden, schrijft The New York Times. Trump heeft zijn dood niet formeel bevestigd, maar zei dat het verhaal aannemelijk was. Ook zei hij ‘sorry’. Washington heeft altijd beweerd dat Levinson niet langer voor de Amerikaanse regering werkte toen hij in maart 2007 op het eiland Kish in de Golf verdween. Maar volgens The Washington Post zou hij er namens de CIA een informant ontmoeten omtrent het Iraanse nucleaire programma.

DE AMERIKA’S: Ook de Mexicaanse president is tegen maatregelen

Na Bolsonaro laat ook de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zich laatdunkend uit over maatregelen die in zijn land tegen het virus worden getroffen, zoals de sluiting van bedrijven en de beperking van openbaar vervoer. In navolging van de Braziliaanse president en ook Trump noemt hij dergelijke maatregelen veel ‘schadelijker voor het welzijn van mensen dan het virus zelf’.

In een regio met hoge armoedecijfers, waar honderden miljoenen mensen dicht op elkaar wonen zonder toegang tot goede sanitaire voorzieningen of gezondheidszorg, zou deze houding volgens experts een ideale broedplaats voor het virus kunnen creëren, met verwoestende gevolgen voor niet alleen de volksgezondheid maar ook de economie en het sociale stelsel, aldus NYT.

HORIZON: De wereld in 2040

In een hoopvolle brief aan zichzelf in 2040 beschrijft de Italiaanse filosoof Massimo Cacciari hoe Italië, en vooral de heersende klasse, de coronacrisis heeft aangegrepen om een ​​beter land te bouwen. Lees de brief in Espresso.

The Guardian zette de tien mooiste virtuele museumbezoeken op een rij. Bekijk ze hier.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selecie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie