Protesten tegen virusmaatregelen

Kort wereldnieuws | Radio Free Europe/RL  | 24 April 2020 - 09:0024 Apr - 09:00

In de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië zijn 13 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 15 dagen wegens deelname aan een verboden demonstratie.

Ze protesteerden tegen maatregelen waarmee de lokale autoriteiten de verspreiding van het coronavirus proberen te beheersen. Een rechtbank in de regionale hoofdstad Vladikavkaz acht de groep schuldig aan verzet tegen de politie en het schenden van de openbare orde. De demonstratie, die deze week zo’n 2000 mensen op de been bracht, begon nadat de Noord-Ossetische operazanger Vadim Cheldijev, die in Sint-Petersburg woont, via sociale media zijn beklag deed over de maatregelen.

In een videoboodschap beweert Cheldijev dat de autoriteiten in Noord-Ossetië de gevaren van het coronavirus in de regio overdrijven, zodat ze van burgers kunnen ‘stelen’. Inmiddels is Cheldijev gearresteerd en naar Noord-Ossetië gebracht. Hij wordt beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws over het coronavirus en het aanvallen van de politie. Zijn advocaat zegt dat zijn cliënt uit protest tegen de beschuldigingen in hongerstaking is gegaan.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie