Keerpunt 2020

Wereldwijd | Openingsverhaal | New Statesman  | 30 May 2020 - 19:1630 May - 19:16

De Britse filosoof John Gray bekijkt de huidige tijd onder een loepzuiver vergrootglas. In de veelheid van politieke en filosofische analyses of vergezichten hoort hij bij de stemmen die denken dat het keerpunt bereikt is. Aan ieder de taak om na te denken over het hiernamaals van 2020.

De lege straten zullen weer vol raken, en we zullen onze door schermen verlichte holen uitkomen, opgelucht knipperend tegen het daglicht. Maar de wereld zal er anders uitzien dan we ons voorstelden in wat we dachten dat normale tijden waren. Dit is geen tijdelijke verstoring van een verder stabiel evenwicht: de crisis die we nu doormaken is een keerpunt in de geschiedenis.

Het hoogtepunt van de globalisering ligt achter ons. Van een economisch systeem gebaseerd op wereldwijde productie en lange aanvoerketens gaan we over op een systeem met minder onderlinge verbondenheid. Een levenswijze die uitgaat van continue mobiliteit komt hortend en stotend tot stilstand. Ons leven zal fysiek beperkt en meer virtueel zijn dan voorheen. Er ontstaat een gefragmenteerdere wereld die in verschillende opzichten misschien veerkrachtiger is.

De ooit zo formidabele Britse staat wordt in snel tempo en op ongekende schaal heruitgevonden. Met de bevoegdheden die de door het parlement goedgekeurde noodwet haar biedt heeft de regering de oude economische denkbeelden overboord gegooid. Na jaren van bezuinigingen staat de geplunderde NHS met de rug tegen de muur, en hetzelfde geldt voor de krijgsmacht, de politie, het gevangeniswezen, de brandweer, zorgverleners en schoonmakers. Maar dankzij de altruïstische toewijding van de mensen in die organisaties zal het virus in bedwang gehouden worden. Ons politieke systeem zal de crisis overleven. Niet veel landen hebben dat geluk. Overal proberen regeringen zich overeind te houden op het smalle pad tussen het onderdrukken van het virus en het verwoesten van de economie. Vele zullen struikelen.

» Lees verder in de Reader / Op Blendle
» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie