Zal wel goed gaan toch?

VS | Dossier | Die Zeit  | 22 August 2020 - 13:0022 Aug - 13:00

In deze onzekere tijden, met talloze crises – corona, klimaat et cetera – is vertrouwen in politici, experts of zelfs onze medeburgers niet vanzelfsprekend. Maar wat is vertrouwen? Onder welke voorwaarden ontstaat of verdwijnt het? Is samenleven mogelijk zonder gedeeld vertrouwen? Op die vragen zocht het Duitse weekblad Die Zeit het antwoord.

De zevende augustus 1974 begint nevelig en bepaald niet windstil in Manhattan, wanneer er ’s ochtends even na zevenen aan de voet van het World Trade Center een oploopje ontstaat, dat snel aangroeit. Voorbijgangers, net nog op weg naar hun werk, blijven plotseling staan en kijken met hun hoofd achterover naar boven, naar waar de bovenste etages van de twee slanke torens in de wolken verdwijnen. ‘Kijk, kijk daar!’ roept een jonge vrouw vanuit de menigte, terwijl ze omhoog wijst. ‘Een koorddanser! Hij loopt! Hij loopt!’

De man, helemaal in het zwart gekleed, heeft een stok in zijn handen en balanceert tussen de torens heen en weer. Steeds weer overbrugt hij de 60 meter van de ene naar de andere kant, draait zich om, loopt terug, knielt en gaat zelfs op het touw liggen, de stok over zijn borst. Schijnbaar gewichtloos, midden in het niets. Drie kwartier lang. Tot politieagenten hem uiteindelijk van het dak halen.

Wie is die man? Is hij gek geworden?

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie