Taiwan snakt naar eigen identiteit

Taiwan | Cultuur & Wetenschap | Quartz  | 30 September 2020 - 09:0030 Sep - 09:00

Een ontwerpwedstrijd voor een nieuw paspoort brengt in Taiwan een discussie over nationale identiteit op gang. Het eiland probeert zich al tientallen jaren onder het juk van China uit te worstelen. Wat betekent het om een land te zijn dat door de internationale gemeenschap niet erkend wordt?

Beren, vlinders en bubbelthee. Dat zijn de meest voorkomende motieven in een ontwerpwed- strijd in Taiwan, dat een nieuw ontwerpvoor het nationale paspoort wil crowdsourcen. Het nieuwe omslag moet ‘de identiteit van de Taiwanezen verbeelden’.

Op het huidige reisdocument van Taiwan staat de ‘officiële naam’ van het land: ‘Republiek China’ met daaronder ‘Taiwanees paspoort’ in het Engels en in het Chinees. Voorstanders van de verandering betogen dat het met de huidige coronapandemie een probleem is om met China te worden geassocieerd: douanebeambten zien Taiwanezen vaak aan voor burgers van communistisch China, waar covid-19 vandaan zou zijn gekomen. Dat is vervelend, zeker gezien de ‘voorbeeldige staat van dienst’ van het eiland in de manier waarop er met de ziekte is omgegaan, terwijl Taiwan als gevolg van de ‘één China-politiek’ van Beijing is uitgesloten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Communistische Partij van China ziet Taiwan als deel van het Chinese grondgebied, al is de partij daar nooit aan de macht geweest.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie