Waslijsten

360 | Amsterdam  |  2 October 2020 - 16:00 2 Oct - 16:00

Gaat een willekeurig gesprek over de vraag of protest tot verandering heeft geleid, dan duurt het niet lang of Robert Jasper Grootveld wordt genoemd, de speelse kunstenaar die Amsterdam ontregelde met antirookmanifestaties en andere ludieke ‘happenings’ op en rond het Spui. Kritiek op het gezag in combinatie met theatraal anarchisme bleek destijds te werken. De revolte doorbrak taboes met betrekking tot individuele vrijheid en liet zelfs een bescheiden erfenis na.

» Lees dit artikel in de reader.

Bij een waslijst aan voorschriften staan er altijd burgers op die vragen stellen en beslissingen van de overheid in twijfel trekken, en dat is maar goed ook. Want voorbeelden te over waarbij beperkende maatregelen eerder leugenachtige afleidings-manoeuvres zijn die er slechts toe dienen om wat er werkelijk aan de hand is buiten beeld te houden. Kijk naar de Indiase premier Narendra Modi, om het prototype van volksverlakkerij voor deze keer eens over te slaan. Of neem de onderdrukking van de Oeigoeren in China en elk rechtvaardigheidsgevoel wordt tot op het bot getart.

Over waslijsten gesproken.

– Het idee dat je door burgerlijk verzet een politieke verschuiving kunt veroorzaken, krijgt in het wereldwijde covid 19-drama weinig bijval –

De rebel of andersdenkende van nu ontbeert de sympathie die de provo’s van destijds wereldwijd genoten. Hij – gemakshalve gebruiken we hier alleen het mannelijke voornaamwoord – heet tegenwoordig een overtreder. Het idee dat je door burgerlijk verzet een politieke verschuiving kunt veroorzaken, krijgt in het wereldwijde covid 19-drama weinig bijval. De minderheid die in verzet komt, wordt zelfs verweten bij te dragen aan de aanscherping van de regels die moeten voorkomen dat zieken niet meer verzorgd kunnen worden. Terwijl de criticaster van het regentendom ervan overtuigd is dat de rest van de wereldbevolking ernaast zit, wordt zijn activisme niet meer vertederd gedoogd, maar veroordeeld met een geldboete, en kort geleden zelfs nog met een strafblad als hij de noodverordeningen overtreedt. Misschien moet hij op aanraden van de Duitse filosoof Jürgen Habermas onderzoeken of ‘de keuze van verzet in de gegeven situatie geëigend is’…

Alsof de uit Mumbai afkomstige straatartiest Tyler z’n oor bij Habermas te luisteren heeft gelegd. Hij vroeg zijn volgers op sociale media de ergste daders in de krachtige hindoe-nationalistische greep te benoemen. Schilderde vervolgens een rij cirkels op straat, met in elke cirkel de naam van een verguisde publieke persoonlijkheid en… een dampende drol. Het duurde niet lang voordat de kunstwerken werden overgeschilderd, maar deze Walk of Shame staat voor altijd online, een muisklik verwijderd van het Lieverdje.

Auteur: Katrien Gottlieb
[email protected]

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie