Homofobie overheerst nog in Nollywood

Nigeria | Afrika | Mail & Guardian  | 15 October 2020 - 09:0015 Oct - 09:00

Homofobie is alom in Nigeria; in 2014 werd er nog een wet aangenomen die het homohuwelijk verbood. Nollywood, de grootste filmindustrie van Afrika, heeft met schadelijke clichés over de lgbtq+-gemeenschap dit onveilige klimaat versterkt. Een nieuwe generatie filmmakers is dit aan het veranderen.

In 2014 nam Goodluck Jonathan, de voormalig president van Nigeria, een wet aan die uiteindelijk de Same-Sex Marriage Prohibition Act zou gaan heten en die een verbod betekende op het homohuwelijk. De wet leidde tot een toename van het geweld tegen lesbiennes, gays, biseksuelen, transgenders en queers (lgbtq+), door groepen mensen die zeiden voor de president te werken.

In de afgelopen zes jaar heeft deze wet geleid tot verschillende, door de overheid gesanctioneerde vormen van geweld, zoals de arrestatie en voorgeleiding van 47 homoseksuele mannen, en queers worden voortdurend aangevallen en opgepakt. Vroeger hielden ze zich schuil op plekken die als veilig werden beschouwd – in homovriendelijke cafés en bars, of bij activisten thuis – totdat die plekken steeds vaker met geweld kregen te maken en steeds scherper in de gaten werden gehouden.

Hoewel queers binnen de huidige homofobe wetgeving steeds minder ruimte krijgen, drukken ze nog altijd een duidelijk stempel op de populaire cultuur. Een voorbeeld daarvan is Bobrisky, een mediapersoonlijkheid die openlijk trans is en die zichzelf met reden een veelbesproken iemand noemt. Vanaf het moment dat Bobrisky geregeld in de media verscheen, gaat er nauwelijks een week voorbij dat ze niet boven aan de lijst van trending topics op de Nigeriaanse onderafdeling van Twitter prijkt.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie