‘Te intieme’ sleutelroman van De Beauvoir alsnog verschenen

Frankrijk | Gerecenseerd  |  9 October 2020 - 16:00 9 Oct - 16:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

LITERATUUR | Een boek waarvoor Sartre zijn neus ophaalde

‘Een opzienbarende ontdekking’, noemde Simone De Beauvoir-kenner Éliane Lecarme-Tabone het onuitgegeven manuscript Les inséparables in een interview met The New York Times. ‘Het boek verdient het te worden gepubliceerd.’ Dat vond ook Sylvie Le Bon de Beauvoir, die 26 jaar als agent met de auteur en feministe samenwerkte en uiteindelijk door haar werd geadopteerd. De Beauvoir schreef het boek in 1954, toen ze, citeert The Guardian haar dochter, ‘zich reeds als auteur had ontwikkeld’.

Maar toen De Beauvoir het boek destijds aan Sartre liet lezen, haalde die ‘zijn neus ervoor op’. ‘Ik was het volledig met hem eens’, schreef ze als reactie. ‘Het verhaal had geen noodzaak en kon de aandacht van de lezer niet vasthouden.’ Het zou ‘te intiem’ zijn. De Amerikaanse hoogleraar literatuur Toril Moi, die een biografie over De Beauvoir schreef, vermoedt dat ze het boek eigenlijk niet interessant genoeg vond omdat het niet politiek was, vertelt ze aan de NYT.

Les Inséparables gaat over de ‘gepassioneerde en tragische’ vriendschap tussen De Beauvoir en Elisabeth Lacoin, ofwel Zaza, die op 21-jarige leeftijd stierf aan virale encefalitis. De auteur deed meerdere pogingen om haar beste vriendin op papier vast te leggen: Zaza figureert ook in vier andere niet-gepubliceerde, onafgemaakte romans, evenals in Een welopgevoed meisje (1958). Volgens de Huffington Post speelde deze vriendschap dan ook een grote rol in het feministisch ontwaken van De Beauvoir. ‘Ze schrijft heel krachtig over de manier waarop jonge vrouwen niet vrij konden leven, omdat het de bedoeling was dat ze echtgenote en moeder zouden zijn.’ ‘Deze roman schetst Simone de Beauvoirs persoonlijke strijd tegen conventionele verwachtingen en [toont] haar intellectuele en existentiële ambitie op dit vlak’, schrijft ook The Guardian.

Inmiddels zijn de rechten van het boek verkocht aan uitgeverijen in zeventien landen wereldwijd. Le Figaro spreekt van ‘een grote gebeurtenis op literair vlak’.

De onafscheidelijken verschijnt in oktober bij Uitgeverij Cossee in een vertaling van Martine Woudt.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie