Tv-serie Breaking Bad staat symbool voor de mislukte Amerikaanse droom

The Nation  | 24 July 2012 - 06:0524 Jul - 06:05

Amerikanen hebben weinig te verwachten van het leven. Hard werken en op het rechte pad blijven is vaak niet genoeg als je bijvoorbeeld een gehandicapt kind krijgt of je baan kwijt raakt.

Het kan alleen maar beter gaan. Dat zegt chemicus Walter White tegen zijn zwangere vrouw als ze een huis bekijken. White is de hoofdpersoon van de Amerikaanse televisieserie Breaking Bad, die ook in Nederland te zien is. De kijker weet echter dat het steeds slechter met Walter zal gaan.

De chemicus wordt opgelicht door zijn zakenpartners. Hij krijgt een gehandicapte zoon (in de Verenigde Staten waar ziektekostenverzekeringen duur zijn en weinig dekking kennen een financiële ramp) en tot overmaat van ramp krijgt hij zelf longkanker (ook deze ziekte levert een verzekeringsprobleem op). Uit financiële nood wordt Walter eerst scheikundeleraar op een middelbare school. Als zijn vrouw zwanger blijkt te zijn van een tweede kind neemt Walter er een tweede, blue collar-baan bij in een garage. Omdat hij niet genoeg verdient voor een ziek kind, chemokuren en een baby wordt Walter producent en verkoper van crystal meth.

Walter is aanvankelijk geen harde drugscrimineel, maar een hardwerkende en liefhebbende vader van het type schlemiel. Naarmate zijn carrière als meth cooker vordert, wordt hij wel steeds crimineler.

Natuurlijk is zijn slechte financiële positie geen excuses voor crimineel gedrag, maar de serie laat zien dat Amerikanen weinig te verwachten hebben van het leven, aldus The Nation. Hard werken en op het rechte pad blijven is vaak niet genoeg. Dat geldt niet alleen in de serie, maar ook in het echte leven. Een white collar-baan (leraar) noch een blue collar-baan (autowasser) is genoeg om je gezin te onderhouden.

(Walter White in de woestijn met zijn drugscamper.)

Plaats een reactie