De Duitsers komen terug naar Polen

Uważam Rze/Presseurop  |  1 October 2012 - 15:56 1 Oct - 15:56

Jarenlang was West-Duitsland een favoriete bestemming voor Poolse emigranten. Maar tegenwoordig zijn het Duitsers die de Oder oversteken, op zoek naar werk in Polen.

“Sta op, luilak, voordat ik mijn geduld verlies. We gaan naar Lodz”, is de tekst van een bekend Duits liedje (“Theo, wir fahr’n nach Lodz”). Het stamt uit de negentiende eeuw, uit de tijd van de industrialisatie en de industriële bloei van de regio rond die stad. Voor de Duitsers was het een eldorado. In de Poolse stad Lodz hadden ze uitzicht op een beter leven, hier legden de Scheiblers uit Rheinland de basis voor hun fortuin, net als de Saksische families Geyer en Herbst. De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen.

Zal er nu, net als na de twee wereldoorlogen en de ineenstorting van het communisme, weer een golf van Duitse immigranten in Polen aankomen? Er is zeker nog geen sprake van een uittocht, maar Polen is inmiddels wel een van de favoriete emigratiebestemmingen van de Duitsers geworden.

In 2006 stond Polen nog op de vijfde plaats in het klassement van bestemmingen voor Duitse expats. Inmiddels wonen er meer Duitsers in Polen dan in Spanje of Frankrijk. Volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek vestigden afgelopen jaar 9.434 Duitse staatsburgers zich in Polen. Daarmee heeft Polen Oostenrijk van de derde plaats verdrongen, en komt het nu net achter Zwitserland en de Verenigde Staten.

Lees het volledige artikel uit Uważam Rze in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.Plaats een reactie

De Duitsers komen terug naar Polen (Uważam Rze/Presseurop)