Europeaan worden voor een miljoen euro

Die Zeit/Presseurop  | 11 January 2013 - 06:2511 Jan - 06:25

Het door de crisis getroffen Portugal werft in zijn vroegere koloniën actief naar rijke immigranten. Wie in het land investeert, maakt kans op een Portugees paspoort – en dus op toegang tot heel Europa.

Het was een bijzondere vastgoedbeurs, kort voor de kerst in Rio de Janeiro. De vastgoedfirma’s uit Portugal hadden zo’n duizend aanbiedingen van huizen en woningen meegebracht. Maar hun sterkste aanbod was niet zozeer een of andere luxevilla aan de Algarve, maar een extraatje voor een ieder, die Portugees vastgoed wil kopen: een permanente verblijfsvergunning, niet alleen voor Portugal, maar voor heel Europa.

Gouden Visum heet de wet intussen in de volksmond, die de regering in oktober door het parlement heeft geloodst. Het is een groots opgezet programma om investeerders van buiten Europa naar Portugal te lokken – en daarmee vers kapitaal, dat ertoe moet bijdragen dat Portugal uit de crisis komt. Sinds het voorjaar van 2011 krijgt het land geld uit het steunfonds van de Europese Unie, van de Europese Centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds. Maar de hervormingen, die Portugal in ruil daarvoor moet doorvoeren, boeken slechts langzaam vorderingen. Het volk rebelleert tegen het bezuinigingsbeleid, het privatiseringsprogramma komt maar traag op gang.

Een tweejarig ‘instapvisum’

Nu moeten de immigranten helpen. Minister van Buitenlandse Zaken Paulo Portas heeft maandenlang geprobeerd zijn partners in de EU van het idee te overtuigen. Dat was niet makkelijk. Want de verblijfsvergunning geldt ook voor de rest van de landen van de EU. De investeerders, die Portugal aanlokt, zouden in theorie dus ook naar Parijs, Berlijn of Madrid kunnen uitwijken.

Daarom ligt de lat hoog. De investeerders moeten minstens één miljoen euro in een Portugese onderneming investeren of minstens dertig arbeidsplaatsen scheppen in het land. Ofwel ze moeten zelf vastgoed kopen ter waarde van minstens 500.000 euro. Is aan een van deze voorwaarden voldaan, dan krijgen ze voorlopig voor twee jaar een ‘instapvisum.’ Dat kan later een permanente verblijfsvergunning of zelfs een Portugees paspoort worden, als de investeerders hun kapitaal langer dan vijf jaar in het land houden.

De wet is vooral gericht op investeerders uit de voormalige koloniën Brazilië, Angola of Mozambique. De regeling stuit met name in Brazilië op grote belangstelling. Veel werkloze Portugezen waren daar de laatste tijd juist heen geëmigreerd, evenals naar de vroegere kolonie Angola. Ook in Turkije, waar velen de toetreding tot de EU inmiddels uit hun hoofd hebben gezet, heeft minister van Economische Zaken Álvaro Santos Pereira midden december voor het initiatief gepromoot. “Kom naar Portugal”, zei hij tegen Turkse ondernemers. “U zult zich er thuis voelen.”

Lees het volledige artikel uit Die Zeit in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Barbara Jorbasa)

Plaats een reactie