Ziekenhuizen profiteren van fouten

The New York Times  | 17 April 2013 - 08:4517 Apr - 08:45

Verzekeraars keren meer uit als patënten langer moeten blijven voor hersteloperaties.

Voor Amerikaanse ziekenhuizen is het gunstig als artsen fouten maken. Ze krijgen namelijk meer geld voor patiënten die extra behandelingen nodig hebben om de medische missers ongedaan te maken. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag in The Journal of the American Medical Association is verschenen.

De studie is uitgevoerd door onderzoekers van de Boston Consulting Group, de medische faculteit van Harvard en Texas Health Resources, een grote groep samenwerkende non-profit ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Texas. De onderzoekers hebben de behandelingen van 34.256 patiënten bestudeerd die in 2010 in één van de ziekenhuizen van Texas Health Resources zijn geopereerd. Van deze groep hadden 1.820 patiënten last van complicaties na een operatie die voorkomen hadden kunnen worden, zoals longontsteking, trombose of wondinfecties. Door de complicaties moesten de patiënten vier keer zo lang blijven en stegen de inkomsten voor het ziekenhuis aanzienlijk. Voor een patiënt met complicaties ontving een ziekenhuis gemiddeld 49.400 dollar en voor een patiënt zonder complicaties 18.900 dollar.

De onderzoekers benadrukken in de New York Times dat ze niet de indruk hebben dat artsen bewust fouten maken zodat hun ziekenhuis meer verdient. Maar er is ook geen financiële prikkel voor ziekenhuizen om zorgvuldiger te zijn, zegt David Sadoff van de Boston Consulting Group.

(Foto van Benny Lin)

Plaats een reactie