Nobelprijswinnaar Economie: "Een huis is geen goede investering"

The Atlantic Cities  | 16 October 2013 - 14:1516 Oct - 14:15

Volgens Robert Shiller, één van de drie economen die dit jaar de Nobelprijs voor Economie hebben gewonnen, maken mensen telkens weer dezelfde fouten.

Robert Shiller is één van de drie economen die dit jaar de Nobelprijs voor Economie hebben gewonnen. Shiller, werkzaam aan Yale University, kreeg de prijs voor zijn theorie dat financiële markten irrationeel en weinig efficiënt zijn.

Een huis is bijvoorbeeld een slechte investering volgens Shiller. Er zijn jaren dat de huizenprijzen met 10 procent stijgen. Soms gebeurt dat zelfs jaren achter elkaar. Daarom lijkt een eigen huis een goede investering. Maar ieder weldenkend mens weet dat de huizenprijzen niet elk jaar kunnen stijgen. Want dan zouden huizen zo duur worden dat uiteindelijk niemand meer een huis zou kunnen kopen. Dat irrationele denken over de huizenmarkt, door particulieren, banken, investeringsmaatschappijen en overheden, is de grootste veroorzaker van de huidige wereldwijde crisis. De eengezinswoning als verkeerde investering werd expliciet genoemd in het juryrapport van het Nobelprijscomité.

Shiller zei al in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw dat de aandelenmarkten en de huizenmarkt niet zouden blijven groeien. Hij bewees zijn ideeën door de bewegingen van de beurzen te vergelijken met de groei en krimp van de echte economie en nam deel aan het publieke debat. Dertig jaar geleden werd wat Shiller zei beschouwd als vloeken in de kerk. Tegenwoordig weet iedereen dat hij gelijk heeft. Ook Shillers theorie dat mensen steeds dezelfde fouten herhalen klopt. Sinds de wereldwijde recessie is er nagenoeg niets veranderd bij banken, beleggers, overheden en particulieren. Ze blijvend de droom van eeuwige groei najagen en stappen weer en masse in de huizenmarkt nu de werkgelegenheid iets toeneemt en de vraag naar koophuizen iets stijgt.

(Foto van Ari Moore)

Plaats een reactie