De Paradise Papers in het Midden-Oosten

Middle East Eye  |  8 november 2017 - 07:00 8 nov - 07:00

Met grote onthullingen als de Panama Papers en nu de Paradise Papers, gaat iedereen in eerste instantie op zoek naar personen en instituten die zich dichtbij bevinden. In het Midden-Oosten deden ze dat ook en ook daar komen opmerkelijke namen voorbij, zo schrijft Middle East Eye.

Zonen van de Turkse minister-president Yildirim, koningin Noor van Jordanië en Prins Khaled bin Sultan bin Abdulaziz, voormalig defensieminister van Saoedi-Arabië, kunnen handen schudden met de Britse koningin en de EZ-minister Wilbur Ross van Donald Trump, want uit de deze week gelekte Paradise Papers blijkt dat ook zij volop aan belastingontduiking doen.

Zo registreerde de Saoedische prins Khaled tussen 1989 en 2014 op Bermuda maar liefst acht bedrijven, twee trust funds en vier luxe jachten, waaronder de Golden Odyssey, met 120 meter een van de grootste jachten ter wereld.

Stephen Bronfman, een vertrouweling en fondsenwerver voor de Canadese premier Justin Trudeau, schoof op de Kaaimaneilanden met miljoenen van de Israëlische zakenman Jonathan Kolber. Mudhar Ghassan Shawkat, voormalig Iraaks parlementslid en oprichter van het soennitische National Salvation Front dat beoogt IS uit te schakelen, sluisde 140 miljoen dollar weg uit Irak.

En zo gaat het lijstje maar door. Koningin Noor van Jordanië, weduwe van koning Hoessein, heeft een trust in Jersey waarvan de waarde in 2013 40 miljoen dollar bedroeg. Dezelfde trust beheert ook een landgoed van haar in het zuiden van Engeland. Een woordvoerder van haar weet te melden dat de legaten van Hoessein aan haar en haar kinderen ‘altijd volgens de hoogste ethische en juridische regels’ zijn behandeld. Waarvan akte.

Foto: The Golden Odyssey van Prins Khaled bin Sultan bin Abdulaziz

Plaats een reactie