Portugal produceert een record aan duurzame energie

Quartz  |  6 April 2018 - 07:30 6 Apr - 07:30

Portugal produceerde in maart meer stroom uit schone energiebronnen dan het eigenlijk nodig had: de duurzame productie kwam uit op 103%. Het is de eerste keer in de 21e eeuw dat de productie van duurzame energie de 100% overstijgt. En het zal niet de laatste keer zijn.

Hoewel het grootste deel van de elektriciteit afgelopen maand afkomstig was van water en wind had het land ook nog wat fossiele brandstof en geïmporteerde elektriciteit nodig. Door water en wind gegenereerde stroom is nogal onvoorspelbaar, dus die extra bronnen waren nodig om dagelijks aan de vraag te kunnen voldoen.

Volgens de Portugese Vereniging voor Duurzame Energie zal Portugal in 2040 op duurzame wijze aan de elektriciteitsbehoefte kunnen voldoen, waarmee de uitstoot van broeikasgas door de elektriciteitssector dan verleden tijd is.

Zover is het nog niet, want het land is door de onvoorspelbaarheid van zonne-, wind- en hydro-energie vaak nog afhankelijk van conventionele energiebronnen. Zo leverden duurzame energiebronnen in dezelfde periode vorig jaar slechts 6% van de elektriciteit, mede vanwege droogte die de capaciteit van waterkrachtcentrales verminderde.

Maar het 100% doel is geen fantasie, zeker niet voor Europa. Zo heeft Duitsland zich vastgelegd om tegen het midden van de eeuw 80% duurzame elektriciteit te produceren, mogelijk zelfs 100%.

Denemarken produceert nu al ongeveer 100% van zijn eigen behoeften uit hernieuwbare bronnen, evenals Noorwegen en IJsland, dankzij waterkracht en aardwarmte. En de nieuwe klimaatwet van Zweden verplicht het land nul broeikasuitstoot te bereiken tegen 2045.

Ook Nederland streeft ernaar om in 2050 CO2-neutraal te zijn, maar de vorderingen gaan traag. Al over enkele jaren zal energie uit hernieuwbare bronnen 14% moeten beslaan om op koers te liggen, maar daar steekt de huidige 6% flets bij af.

Dit staatje van de Wereldbank uit 2017 laat zien welk percentage van elektriciteit duurzaam wordt opgewekt:

Foto: Pedrik

Plaats een reactie