Geen Taiwanese vlag op toetsenborden in China

Quartz  | 17 april 2018 - 07:3017 apr - 07:30

Emojipedia, een website die het gebruik en de ontwikkeling van emoji volgt, ontdekte dat iOS-gebruikers in China de vlag van Taiwan niet op het standaardtoetsenbord van Apple te zien krijgen. Overal in de wereld wordt de vlag weergegeven in iOS, maar in China is hij dus afwezig.

Taiwan is sinds 1945 feitelijk een soevereine natie en het heeft een eigen munt, een meerpartijenstelsel en een eigen vlag. Desondanks ziet Beijing Taiwan als een ‘afvallige provincie’ die onderdeel is van de Volksrepubliek China. China volgt een strikt beleid tegenover bedrijven en instanties die deze lijn niet braaf volgen.

Zo zag hotelketen Marriott zich eerder dit jaar gedwongen excuses te publiceren voor de vermelding van Taiwan als ‘land’ in een klantenonderzoek. Een paar maanden daarvoor annuleerde Katy Perry plotseling een optreden voor Victoria’s Secret in Shanghai, waarschijnlijk omdat haar een visum door de Chinese autoriteiten was geweigerd. Perry had tijdens een concert in 2015 haar steun betuigd aan de Sunflower Movement in Taiwan, een reeks Taiwanese protesten tegen een handelspact met China.

Concessies
Apple heeft de afgelopen jaren meerdere concessies gedaan aan Beijing. Om aan de nieuwe regelgeving te voldoen, is het bedrijf onlangs begonnen met het verplaatsen van alle Chinese gebruikersgegevens naar lokale servers van een onderneming die aan de overheid is gelieerd.

Volgens Apple zal dat ‘de snelheid en betrouwbaarheid’ van iCloud verbeteren, maar voorvechters van privacy in China betogen dat het bedrijf zo een ‘Cloud-dictatuur’ in het zadel helpt.

Die kritiek is niet zo vreemd, want Apple hielp eerder ook al mee aan het verwijderen van VPN-apps. Daardoor konden Chinese gebruikers niet langer China’s ‘Great Firewall’ vermijden om zo toegang te krijgen tot allerlei verboden sites, waaronder Google en Facebook.

De censuur op de emoji van de Taiwanese vlag lijkt hierbij een kleinigheid, maar geeft opnieuw aan dat Beijing niet voornemens is de druk op buitenlandse bedrijven te verlichten.

Plaats een reactie