Barcelona: liever migranten dan toeristen

The Guardian  |  4 July 2018 - 07:30 4 Jul - 07:30

Inwoners van Barcelona vinden toeristen een grotere bedreiging voor hun stad dan migranten. De aantallen van beide groepen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, schrijft The Guardian.

‘Turismofobia’, zo noemen Spaanse media de protestacties tegen de onafzienbare toeristenstromen in steden als Venetië, Rome, Amsterdam, Florence, Berlijn, Lissabon en Palma de Mallorca. In Barcelona eisten 150.000 demonstranten vorig jaar dat de Spaanse regering meer vluchtelingen zou toelaten. Tegelijkertijd verschenen slogans als ‘Barcelona is niet te koop’, ‘Tourist go home’ en ‘We zullen niet worden verdreven’ op de muren van de Catalaanse stad.

Toen twee weken geleden een reddingsschip met 629 migranten door alle landen rond de Middellandse Zee werd geweigerd, was het burgemeester Ada Colau van Barcelona die de vluchtelingen een veilige haven aanbood.

Het lijkt erop dat Barcelona liever straatarme immigranten ontvangt dan toeristen, die vorig jaar ongeveer 30 miljard euro in de stad uitgaven. Ook al zijn de aantallen van beide groepen de afgelopen decennia exponentieel gestegen, Barcelonezen zien toeristen als een grotere bedreiging voor de identiteit van de stad.

Immigratie
In 2000 maakten buitenlanders minder dan 2 procent van de Barcelonese bevolking uit; vijf jaar later was dit 15 procent (266.000 mensen). Het officiële cijfer voor 2018 is 18 procent, maar volgens Lola López, integratie- en immigratieambtenaar van de stad, ligt het werkelijke cijfer dichter bij de 30 procent. De instroom van nieuwe inwoners heeft het aanzien van de stad radicaal veranderd, maar Barcelona heeft geen enkel protest van enig gewicht tegen immigranten gezien – noch was immigratie een onderwerp bij lokale verkiezingen.

Immigratie heeft Barcelona dan mogelijk veranderd, maar het is het toerisme dat de stad destabiliseert. Zelfs mensen in de toeristenindustrie zijn het erover eens dat het zo niet kan doorgaan. In 1990 ontving de stad 1,7 miljoen toeristen; vorig jaar was dit 32 miljoen, ofwel 20 keer het aantal inwoners. Door deze enorme aantallen stijgen de huurprijzen, worden bewoners uit de wijken verdreven en wordt de publieke ruimte overgenomen door tijdelijke bezoekers.

Positieve invloed
‘We zien immigratie als een positieve invloed; mensen zijn goed geïntegreerd,’ zegt Natalia Martínez, wethouder van Ciutat Vella, het oude deel van Barcelona dat vooroploopt zowel wat immigratie als toerisme betreft. ‘Immigratie heeft meer gebracht dan weggehaald in termen van identiteit.’ Volgens haar collega Santi Ibarra heeft de diversiteit die immigratie met zich meebrengt de stad verbeterd, terwijl het toerisme niets positiefs bijdraagt. ‘Toerisme haalt iets weg uit buurten’, zegt hij. ‘Het maakt ze banaler: alles wordt overal hetzelfde.’

foto: Ben Freeman

Plaats een reactie