Ghanese millennials worden ‘agripreneurs’

The New York Times / 360  | 18 September 2019 - 10:0018 Sep - 10:00

Afrika beschikt over ongeveer 65 procent van ’s werelds beste onbenutte landbouwgrond en importeert jaarlijks voor meer dan 35 miljard dollar aan voedsel. De Ghanese overheid probeert nu met een ambitieus project de landbouwcapaciteit te vergroten en jongeren, die massaal op zoek zijn naar werk in de steden, weer terug naar de boerderij te lokken.

Na het behalen van zijn universitaire graad durfde Vozbeth Kofi Azumah zelfs aan zijn moeder niet goed te vertellen hoe hij voortaan de kost wilde verdienen. ‘Ik ben boer,’ zegt hij tijdens een middag waarop hij met een motorfiets tussen zijn pas geploegde akkers heen en weer tuft. ‘Dat vinden ze hier een afgang.’

In sommige delen van de wereld genieten boeren genoeg aanzien en is de verbouw van gewassen een eerzaam beroep. Maar in een regio waar de meeste boeren hooguit genoeg verbouwen om hun eigen gezin te voeden – met een machete, een schoffel en veel bidden om regen – is landbouw nog synoniem aan armoede. Azumah behoort echter tot een groeiend aantal jonge hoogopgeleide Afrikanen die in hun poging de landbouw te professionaliseren dat stigma bestrijden. Met een wetenschappelijke aanpak en apps voor data-analyse willen ze niet alleen hun opbrengst verhogen, maar aantonen dat er in de landbouw ook geld te verdienen valt. Ze noemen zichzelf ‘agripreneurs’.

Dat is nog een hele uitdaging. Gebrekkige distributienetwerken, slechte wegen en een wisselvallige watervoorziening zijn ook voor de beste boer al een flinke hindernis, en deze agrariërs in spe zijn niet opgeleid als boer en hebben nauwelijks ervaring in het vak. Toch hopen ze er de kost mee te verdienen en zo eindelijk iets te veranderen aan een beschamende rekensom: dat dit continent enerzijds over circa 65 procent van ’s werelds beste onbenutte landbouwgrond beschikt, maar volgens de Afrikaanse Ontwikkelingsbank jaarlijks voor meer dan 35 miljard dollar aan voedsel importeert.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie