Kredietwaardigheid Italië daalt

Kort wereldnieuws | Süddeutsche Zeitung  |  4 May 2020 - 09:00 4 May - 09:00

Ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Italië verlaagd van BBB naar BBB- als gevolg van de coronapandemie. Daarmee bungelt het land slechts één positie boven het zogenaamde junk-niveau, het niveau van ‘speculatieve investeringen’.

Volgens het Amerikaanse Fitch zijn de vooruitzichten voor Italië ‘stabiel’, en daarom wordt er in eerste instantie geen verdere afwaardering verwacht.

De verlaging is het gevolg van de enorme impact van de pandemie op de economie en financiën van Italië. Fitch gaat ervan uit dat het bruto binnenlands product van Italië in 2020 met 8% zal krimpen. Het niveau van schulden zal tegen het einde van het jaar met 20 procentpunten zijn gestegen tot 156% van het bbp en zal op middellange termijn op dat niveau blijven. Fitch had in februari al aangekondigd dat er een afwaardering aan zat te komen, onder meer door de extreem hoge overheidsschuld en door het gebrek aan economische hervormingen.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie