Japan kweekt nieuwe rijstplant

Kort wereldnieuws | Japan Times  | 30 September 2020 - 13:0030 Sep - 13:00

Door opwarming van de aarde kampen landen als Japan, Bangladesh en Vietnam steeds vaker met overstromingen die ervoor zorgen dat rijstvelden onderlopen met zout water.

Deze verzilting van de bodem zorgt ervoor dat de rijstplanten minder water kunnen opnemen en de door zout verharde bodem hindert daarnaast de wortelgroei, waardoor de planten ook minder zuurstof krijgen. De verwachting is dat dergelijke verzilting van de bodem tegen 2050 ongeveer de helft van het mondiale landbouwareaal zal aantasten.

Op zoek naar betere oogsten in zilte rijstvelden heeft een Japans team van biologen nu een nieuwe rijstvariëteit weten te ontwikkelen. Door de rijstplanten genetisch aan te passen, groeien de wortels van de nieuwe variëteit dichter onder het grondoppervlak. Dat resulteert in betere water- en zuurstofopname en de oogstopbrengst is hierdoor met 15% gestegen. Volgens de onderzoekers is de ontdekking ook veelbelovend voor gewassen als maïs en soja, omdat hun wortelgroei door vergelijkbare genen bepaald wordt.

Japan Times | Tokio

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie