Genève koploper minimumloon

Kort wereldnieuws | Corriere della Sera  | 15 October 2020 - 13:0015 Oct - 13:00

Inwoners van Genève gaan akkoord met de invoering van een minimumloon van $25 per uur. Dat is het hoogste minimumloon ter wereld, en komt neer op een maandloon van ongeveer 4000 Zwitserse frank, circa €3800 euro.

Van de kiezers stemde 58% voor het vakbondsinitiatief, dat is gericht op ‘armoedebestrijding, bevordering van sociale integratie en respect voor de menselijke waardigheid’.

Na Neuchâtel, Jura en Ticino is Genève het vierde van de 26 kantons die de afgelopen jaren over minimumlonen hebben gestemd. Het minimumloon is in Zwitserland niet met nationale wetgeving geregeld. De vakbonden spreken van een ‘historische overwinning, die vanaf 1 november rechtstreeks ten goede komt aan 30.000 werkenden, waarvan twee derde vrouwen’.

Volgens de voorzitter van een vereniging van forensen tussen Genève en Frankrijk, heeft de coronapandemie aangetoond ‘dat een deel van de Zwitserse bevolking niet kan bestaan in Genève’. ‘Het nieuwe minimumloon zorgt ervoor dat mensen niet onder de armoedegrens belanden.’

Corriere della Sera | Milaan

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie