De mythe van de Duitse spaarzin

Der Spiegel  | 22 November 2011 - 07:2022 Nov - 07:20

Duitsers sparen minder dan de overheid beweert, maar het land doet het wel goed. Zuid-Duitsland is aantrekkelijk vanwege de vele banen en het goede onderwijs.

Duitsland is nu het voorbeeld voor de rest van de wereld. Het land heeft zich op eigen kracht uit de crisis gered en draagt fors bij om Griekenland en de rest van armlastig Europa te redden. Duitsland gaat het zo goed omdat de Duitsers zo goed kunnen sparen.

Maar gaat het echt wel zo goed met Duitsland? In werkelijkheid staat het land er nauwelijks beter voor dan de andere landen in de eurozone. Dat meent Stefan Kaiser, commentator van Der Spiegel.

Volgens Kaiser is er voor Duitsland weinig reden om zich arrogant en belerend te gedragen. Duitsland heeft, net als Griekenland en Spanje, meer schulden dan het Europese Stabiliteitspact toestaat. Nederland en Finland staan er financieel beter voor dan Duitsland, maar die landen kloppen zichzelf niet zo op de borst.

Zuid-Duitsland
In de Zuid-Duitse deelstaten Bayern und Baden-Württemberg gaat het overigens wel bovengemiddeld goed. De werkloosheid is er laag en er is een tekort aan personeel. De autoindustrie floreert en is een grote aanjager voor bedrijvigheid van toeleveranciers geworden. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Onderwijs
In Zuid-Duitsland is het onderwijs veel beter dan in het Noorden. Dat blijkt uit het nieuwe onderzoek Deutscher Lernatlas 2011. Zelfs de slechtste scholen in het zuiden doen het nog beter dan de beste in het noorden. Goed nieuws dus voor ouders van schoolgaande kinderen, die een verhuizing naar Zuid-Duitsland overwegen.

Duits leren
De opbloei van de Duitse economie leidt in Indonesië voor grote belangstelling voor de Duitse taal en een studie in Duitsland, aldus Deutsche Welle. Elk jaar volgen 4.000 Indonesiërs een cursus Duits bij het Goethe Institut in Jakarta. In totaal leren momenteel 100.000 Indonesiërs Duits.

(Foto van Barbara Jorbasa)

Plaats een reactie