Open gegevens, een nieuwe goudmijn

La Stampa/Presseurop  | 19 December 2011 - 14:0019 Dec - 14:00

Europese economie kan met 140 miljard dollar per jaar groeien als alle instanties hun data openbaar maken.

Als overheidsinstanties, aangemoedigd door Brussel, openbare gegevens online beschikbaar stellen, kan dat vele nuttige toepassingen voor burgers en de samenleving opleveren. De economische effecten daarvan worden op wel 140 miljard euro per jaar geraamd.

Op 12 december lanceerde Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, een initiatief waar Europa volgens het Italiaanse dagblad La Stampa op dit moment grote behoefte aan heeft. Het is een project dat niet veel hoeft te kosten, maar wel veel kan opleveren: Overheidsgegevens worden goudmijn” luidt de titel van dit programma waarin concrete voorstellen worden gedaan om de Europese richtlijn uit 2003 inzake hergebruik van overheidsinformatie te herzien.

Als deze gegevens, die worden geproduceerd, verzameld of gekocht door overheidsinstanties, ter beschikking worden gesteld aan bedrijven en burgers, zal dit het ontstaan van diverse projecten in het bedrijfsleven, in de cultuursector en in de samenleving tot gevolg hebben. Het gaat dan vooral om wegenkaarten, weers- en verkeersinformatie, statistische gegevens, informatie over milieu, toeristische, maritieme, wetenschappelijke en culturele informatie.

(Afbeelding van Henry Swanson)

Plaats een reactie

Open gegevens, een nieuwe goudmijn (La Stampa/Presseurop)