VS blokkeren publicaties over dodelijke vogelgriep

The Washington Post  | 21 December 2011 - 08:2821 Dec - 08:28

Nederlandse wetenschappers zouden het leven van miljoenen mensen in gevaar brengen met gemuteerd virus.

Nederlandse wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam ontwikkelden onlangs een mutatie van het vogelgriepvirus die zeer dodelijk is voor mensen. In de wetenschappelijke wereld was veel kritiek op de creatie. De Nederlanders zouden de levens van miljoenen mensen in gevaar brengen. Als terroristen het virus, dat in een laboratorium is ontwikkeld, zouden namaken en verspreiden kan dat zeer gevaarlijk zijn.

In de Verenigde Staten wordt nu de publicatie van de onderzoekers tegen gehouden. De Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) vindt openbaarmaking te gevaarlijk. De wetenschapsorganisatie heeft de tijdschriften Nature en Science gevraagd om een geredigeerde versie van het artikel te publiceren waarin niet alle details over het virus staan.

De redacties van de tijdschriften weten nog niet wat ze gaan doen. Ze hebben weinig behoefte aan censuur van de overheid. De hoofdredacteur van Science zegt in The Washington Post dat hij in ieder geval een garantie van de Amerikaanse overheid wil dat wetenschappers wel de volledige versie van het artikel kunnen inzien. Het gemuteerde virus is namelijk belangrijk voor onderzoekers in landen waar de vogelgriep een concreet probleem is, zoals China en Indonesië.

(Foto van Bruce McKay)

Plaats een reactie