Leven in Iowa

The Atlantic  |  3 January 2012 - 13:48 3 Jan - 13:48

Iowa is schizofreen, depressief en achterlijk, zegt een hoogleraar journalistiek. Maar de staat is ook heel belangrijk voor de presidentsverkiezingen.

In Iowa beginnen vandaag de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In de zogeheten caucuses kiezen Republikeinen hun presidentskandidaat. Daarmee is Iowa een machtige staat. Hoogleraar Stephen Bloom van Iowa University beschreef onlangs in The Atlantic hoe hij het leven in Iowa ervaart en over de traditionele voorverkiezingen.

Bloom komt oorspronkelijk niet uit Iowa, maar hij kent de staat wel goed. Hij woont er al 20 jaar en schreef enkele boeken over het plattelandsleven in Iowa. Toch viel zijn stuk niet in goede aarde bij zijn werkgever en vele andere Iowanen.

De hoogleraar noemt Iowa “schizophrenic, economically-depressed en (…) culturally-challenged” en vraagt zich af waarom juist deze staat zo’n belangrijke rol moet spelen in het democratische proces.

Blooms artikel leverde vele reacties op en heeft zo geleid tot een levendig debat over Iowa, de werking van de presidentsverkiezingen en de vrijheid van meningsuiting van hoogleraren journalistiek. Zijn critici verwijten Bloom onder meer te veel naar het verleden te kijken en vanuit dat standpunt een te negatief beeld van Iowa te schetsen.

(Foto van Carl Wycoff)

Plaats een reactie