Rechtszaak tegen hoge Britse collegegelden

The Guardian  | 19 February 2012 - 10:5319 Feb - 10:53

Tieners procederen tegen overheid vanwege verdrievoudiging van studiekosten.

In Groot-Brittannië is het collegegeld zo hoog geworden dat het recht op toegang tot onderwijs wordt geschonden. Dat vinden Katy Moore en Callum Hurley, twee 17-jarige scholieren, die een rechtszaak tegen de Britse overheid hebben aangespannen om de collegegelden om laag te krijgen.

De Britse overheid heeft universiteiten vorig jaar het recht gegeven om maximaal 9.000 pond per studiejaar te vragen. Daarmee is het collegegeld verdrievoudigd. Sinds deze verhoging is het aantal inschrijvingen aan universiteiten met bijna 9 procent afgenomen.

Katy Moore en Callum Hurley procederen tegen de overheid omdat veel jongeren het hoge collegegeld niet kunnen betalen. Vooral gehandicapte studenten en studenten die tot een minderheid behoren, worden door het hoge collegegeld benadeeld. Statistisch gezien hebben zij veel minder kans op een goede baan en een hoog inkomen na het voltooien van hun studie.

Moore en Hurley hebben de rechtszaak gewonnen en verloren. De rechtbank in Londen vond niet dat de verhoging van het collegegeld een schending van de mensenrechten is en zag geen reden om de wet terug te draaien en het collegegeld te verlagen. Wel erkenden de rechters dat de overheid de gevolgen van de wet onvoldoende bestudeerd had.

(Foto van I, Timmy)

Plaats een reactie