Arabische media vertellen ander verhaal over Syrië

The Wall Street Journal  | 26 March 2012 - 10:4026 Mar - 10:40

Extreme visies laten weinig ruimte voor nuance.

De berichten over de gevechten en slachtpartijen in de Syrische steden Homs en Idlib zijn “een hysterische terroristische mediacampagne”. Zo karakteriseren sommige Arabische media de berichtgeving over de strijd in Syrië in westerse media, aldus The Wall Street Journal.

President Bashar al-Assad zou worden aangevallen door agenten van het westen en de Arabische Golfstaten. De leden van de oppositie en het Vrije Syrische Leger zijn Al Qaida-teroristen.

Andere Arabische media hebben een heel andere visie op de gebeurtenissen in Syrië. Assad is een “monster” dat de Soennitische meerderheid in zijn land wil uitroeien. Eigenlijk heb je alleen maar propaganda en contrapropaganda, zegt Marwan Kraidy, deskundige op het gebied van de Arabische media. Kraidy is hoogleraar aan de Annenberg School of Communication van de University of Pennsylvania.

The Wall Street Journal nuanceert deze mening door aan te vullen dat de zenders Al Jazeera en Al-Arabiya de verschillende kanten van het bloedige conflict in Syrië belichten. Maar ook Al-Arabiya en Al Jazeera zijn volgens de WSJ niet neutraal. Zij laten vaak de stem horen van de Golfstaten die vinden dat Iran zich koest moet houden. Ze zouden de strijd in Syrië aangrijpen om hun haat tegen Iran te ventileren.

In de nieuwe 360 wordt veel aandacht besteed aan onafhankelijke journalistiek.

(Foto van Freedom House)

Plaats een reactie

Arab Media Clash Over Syria (The Wall Street Journal)

Marwan Kraidy