Israël boos vanwege gedicht van Günter Grass

Der Spiegel  |  4 April 2012 - 13:33 4 Apr - 13:33

Nobelprijswinnaar bekritiseert oorlogsdreiging tegen Iran en levering van Duitse atoomonderzeeër aan Israël.

Als een soort zelfbenoemde dichter des vaderlands heeft Günter Grass vandaag een gedicht over de Israëlische oorlogsdreiging jegens Iran in verschillende kranten (de New York Times, La Repubblica en de Süddeutsche Zeitung) gepubliceerd.

Grass verwijt Israël in het gedicht Was gesagt werden muss de kernkoppen op Iran gericht te hebben om het Iraanse volk te vernietigen. Uit angst om van antisemitisme beschuldigd te worden, wordt volgens Grass gezwegen over de gevaarlijke kernmacht Israël. Nu Duitsland een atoomonderzeeër aan Israël levert, wil de Nobelprijswinnaar niet langer zwijgen.

Zijn gedicht is Grass op fikse kritiek van Israël en de Duitse Zentralrat der Juden komen te staan. Volgens Emmanuel Nahshon, de Israëlische ambassadeur in Berlijn, staat Grass in de antisemitische Europese traditie om de joden voor Pesach van rituele moord te beschuldigen. Israël zou volgens de ambassadeur niet uit zijn op vernietiging van het Iraanse volk, maar in vrede willen leven met de buurlanden.

Dieter Graumann, de voorzitter van de Zentralrat der Juden, vindt dat Grass geen gedicht heeft geschreven, maar een politiek pamflet. Graumann vindt het onterecht dat Grass Israël verantwoordelijk maakt voor de wereldvrede.

De Duitse schrijver en journalist Henryk M. Broder noemt Grass in Die Welt het “prototype van de goedopgeleide antisemiet die het beste met de joden voor heeft”. Volgens Broder droomt Grass er net als de Iraanse president van dat Israël geschiedenis wordt zodat de schrijver zijn slechte Duitse geweten kan sussen.

(Foto van Ole Reißmann)

Plaats een reactie