Waarom samenwoners vaker scheiden

The New York Times  | 17 April 2012 - 10:1717 Apr - 10:17

Stellen die niet expliciet voor elkaar kiezen, lopen meer risico op een relatiebreuk.

Mensen die samenwonen gaan vaker uit elkaar dan mensen die getrouwd zijn. Het “samenwooneffect” treft ook getrouwde stellen die voor het huwelijk al samenwoonden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

In The New York Times probeert psycholoog Meg Jay te verklaren waarom samenwoners en getrouwde ex-samenwoners vaker uit elkaar gaan. Volgens Jay heeft het te maken met bewuste keuzes maken en commitment. Veel stellen die samenwonen doen dat volgens haar omdat ze toch al veel tijd met elkaar doorbrachten. Samenwonen is gemakkelijker en goedkoper. Ze zouden nooit de bewuste keuze hebben gemaakt voor elkaar. “Sliding, not deciding:, wordt dit genoemd door wetenschappers. Als na de samenwoonperiode een huwelijk volgt, hebben de partners last van het gebrek aan een bewuste keuze en is de stap om te gaan scheiden kleiner.

Jay is overigens niet tegen samenwonen voor het huwelijk. Zolang partners maar een bewuste keuze voor elkaar maken en niet uit gemakzucht bij elkaar intrekken en bij elkaar blijven.

Het nieuwe nummer van 360 bevat een dossier Kennis is geluk
Een lofzang – in de vorm van nóg meer wetenswaardigs – op de ideeën, de feiten, de gegevens en de meningen die ons universum vullen. De informatie vliegt ons om de oren, maar wat is het prachtig dat het er is en hoe schraal zou het leven zijn zonder.

(Foto van John Fraissinet)

Plaats een reactie