Censuur bij TED.com?

National Journal  | 18 mei 2012 - 06:1518 mei - 06:15

Mag een durfinvesteerder niet zeggen dat Amerikaanse miljonairs meer belasting moeten betalen?

TEDtalks zijn meestal interessante en gepassioneerde verhalen van deskundigen over hun vakgebied. Ze worden veel bekeken via de site van TED.com en YouTube. TED staat voor Technology, Entertainment, Design.

Volgens het weekblad National Journal is onlangs een TEDtalk gecensureerd. Het gaat om een speech van durfinvesteerder Nick Hanauer, die hij op uitnodiging van TED op 1 maart jl. hield op de TED University conferentie. Normaal worden de talks snel online gezet.

De speech van Hanauer – over inkomensongelijkheid – is echter nog steeds niet te zien op de site van TED. Volgens National Journal vond de organisatie het onderwerp te controversieel. Hanauer zegt in zijn speech namelijk dat te veel inkomensongelijkheid slecht is voor een maatschappij en dat rijke mensen meer belasting zouden moeten betalen. Hanauer is zelf multimiljardair en investeert in technologiebedrijven zoals Amazon.com. De grootste banenmotor is volgens hem niet de technologiesector, maar de Amerikaanse middenklasse. Ook dat geldt volgens National Journal als een controversiële opvatting binnen de technohippe TED-kringen.

Op de site van National Journal zijn de transcriptie van de toespraak van Hanauer en de bijbehorende PowerPoint-slides te vinden. Ook wordt geciteerd uit de e-mailcorrespondentie tussen Hanauer en TED curator Chris Anderson. Anderson zegt dat hij de speech “te politiek” vindt. Volgens Anderson is TED een neutrale organisatie die geen positie kiest.

De vraag is waarom TED dan wel de talk van Melinda Gates over toegang tot voorbehoedsmiddelen online zette. Toegang tot contraceptie is in de Verenigde Staten net zo’n politiek onderwerp. De Republikeinen zijn voor beperking van het recht op voorbehoedsmiddelen en de Democraten voor. Toch maakte TED geen bezwaar tegen Gates’ opinie.

Ook een eerdere TEDtalk van de Britse onderzoeker Richard Wilkinson, gehouden in juli 2011, over inkomensongelijkheid is gewoon gepubliceerd. Daarin zei Wilkinson onder meer dat de Denen de Amerikaanse droom leven. In Denemarken zijn de inkomensverschillen bijzonder klein en kunnen mensen via onderwijs en werk gemakkelijk opklimmen.

TED 2012 More Slides Final1

Lees ook:

Stephen King wil meer belasting betalen (360)

Waarom betaalt Mitt Romney zo weinig belasting? (360)

De prijs van sociale ongelijkheid (360)

(Een Amerikaanse voedselbank. Foto van U.S. Department of Agriculture)

Plaats een reactie