Portugese kinderen misbruikt voor medische experimenten

Courrier International  |  4 June 2012 - 08:42 4 Jun - 08:42

Na pedofilieschandaal worden Portugese tehuiskinderen nu ingezet voor gezondheidstests.

In Portugal zijn ruim 500 kinderen ingezet voor medische en tandheelkundige experimenten. De experimenten vonden plaats tussen 1997 en 2007. De kinderen werden gebruikt als proefkonijn om de gezondheidseffecten van lood te meten.

Casa Pia
De kinderen, allen tussen de 8 en 10 jaar oud, woonden in een kindertehuis van de religieuze organisantie Casa Pia. Onder het mom van gratis tandheelkundige zorg deden ze zonder het te weten mee aan medische experimenten.

De experimenten werden betaald door de Amerikaanse overheid en uitgevoerd met toestemming van de Portugese. Dat schrijft Courrier International. 100 kinderen ondergingen de experimenten op aanwijzing van Luis Rebelo, de toenmalige directeur van Casa Pia.

Pedofilie
Casa Pia is al jaren in opspraak wegens seksueel misbruik en mishandeling van kinderen. In de instellingen zijn tientallen jaren kinderen misbruikt. Sommige tehuizen fungeerden als een soort kinderbordelen waar mannen op uitnodiging van de directeur kinderen konden misbruiken.

Na een spraakmakend proces dat vijf jaar duurde, zijn in september 2010 enkele daders, onder wie de prominente tv-presentator Carlos Cruz en voormalig UNESCO-ambassadeur Jorge Ritto veroordeeld tot respectievelijk zeven en zes jaar gevangenisstraf. Het misbruik waarvoor zij werden veroordeeld vond plaats in de jaren negentig en 2000.

(Deze Portugese kinderen komen niet in het bericht voor. Foto van Duane Moore)

Plaats een reactie