BP eist e-mails van onderzoekers op

Ars Technica  |  5 June 2012 - 13:31 5 Jun - 13:31

Oliebedrijf wil inzage in correspondentie van wetenschappers die onderzoek doen naar de olieramp voor de Amerikaanse kust.

Bij de olieramp voor de kust van de Verenigde Staten die door BP is veroorzaakt is veel olie de oceaan ingestroomd. Hoe meer olie, deste hoger de schadevergoeding het bedrijf aan de Verenigde Staten moet betalen. Daarom is de hoeveelheid gelekte olie omstreden.

Onderzoekers van het Woods Hole Oceanographic Institute (WHOI), die zowel door de Amerikaanse overheid als door BP zijn geraadpleegd, komen uit op 4,9 miljoen gelekte vaten olie. BP bestrijdt dit aantal en eist nu via de rechter inzage in de e-mails van de onderzoekers. Ook de aantekeningen en kladversies van rapporten eist BP op. Twee onderzoekers, Christopher Reddy en Richard Camilli, hebben hun e-mailcorrespondentie al overgedragen.

Eerder al verschafte het WHOI BP op last van de rechter inzage in de ruwe data en de onderzoeksmethoden van het instituut.

Academische vrijheid
De wetenschappers en hun werkgever zijn boos omdat er geen rechtsbescherming voor hen is. Ze willen BP geen inzage in e-mails en aantekeningen geven omdat ze vinden dat dat hun onafhankelijkheid en wetenschappelijke vrijheid bedreigt. Verzoeken als die van BP hollen de wetenschappelijke vrijheid en het proces van onderzoek en analyse uit, schrijven Christopher Reddy en Richard Camilli in The Boston Globe.

Lees ook:

Alarm over mismaakte garnalen en vissen met kanker (360)

(Schoonmakers aan het werk op Ship Island, Mississippi. Foto van Robert Meyers)

Plaats een reactie