Mannen beschouwen alle vrouwen als hun vrouw

The Atlantic  |  7 June 2012 - 06:25 7 Jun - 06:25

Houden mannen met echtgenotes die thuiszitten ambitieuze vrouwelijke collega’s tegen?

De relatie met hun echtgenote bepaalt hoe mannen andere vrouwen zien. Onbewust beoordelen mannen vreemde vrouwen aan de hand van hun eigen vrouw. Zo kan een man wiens vrouw de krant alleen doorbladert vanwege de advertenties vreemd op kijken als hij een vrouw ontmoet die de krant daadwerkelijk leest. Voor vrouwen betekent deze houding dat ze moeten opboksen tegen een breed scala aan onbekende verwachtingen en vooroordelen.

Uit vier onderzoeken, waaraan in totaal 718 getrouwde heteroseksuele mannen deelnamen, blijkt dat mannen die een relatie hebben met een traditioneel rollenpatroon meer moeite hebben met vrouwelijke collega’s dan mannen wier vrouw ook buitenshuis werkt. Dat blijkt uit het artikel ‘Marriage Structure and Resistance to the Gender Revolution in the Workplace’ dat is geschreven door onderzoekers van de University of North Carolina, New York University en de University of Utah.

De traditionele mannen hebben moeite met organisaties waar veel vrouwen werken en beschouwen bedrijven met vrouwelijke chefs als onaantrekkelijk. Deze mannen zullen vrouwen niet snel promotie laten maken. De onderzoekers vragen zich af of de vooroordelen die deze mannen hebben (mede) de oorzaak zijn van het glazen plafond. Lukt het zo weinig vrouwen om een topfunctie te bereiken omdat ze afgeremd worden door mannen met vrouwen die thuiszitten?

(Foto van Carissa Rogers)

Plaats een reactie