Zweedse onderzoekers: Eet weer pasta, brood, aardappelen en rijst

The Atlantic  | 12 June 2012 - 06:0512 Jun - 06:05

Koolhydraatrijk eten mag weer. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat een dieet met aardappelen, brood, rijst en pasta gezonder is dan koolhydraatvrij en vet eten.

Zweedse onderzoekers hebben 25 jaar lang onderzoek gedaan naar de verhouding tussen eetgewoonten, cholesterol en BMI van 140.000 mensen in Noord-Zweden. Ze concluderen dat mensen die veel vet en weinig koolhydraten (de basis van veel moderne diëten zoals bijvoorbeeld het Atkins-dieet) eten ongezonder en dikker zijn dan mensen die ‘ouderwets’ aardappelen, brood, rijst en pasta eten.

Low carb
Sinds diëten die koolhydraatarme voeding combineren met veel vet (denk aan een ontbijt zonder brood, maar met 3 gebakken eieren en 2 saucijsen) in de mode zijn, is het aantal Noord-Zweden met een te hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatproblemen explosief gestegen. Low carb-diëten zijn in veel westerse landen erg populair. In Zweden eet volgens onderzoek momenteel 25 procent van de bevolking volgens het principe van zo weinig mogelijk koolhydraten en veel vet.

Nutrition Journal
Een dieet dat bestaat uit veel vet en weinig koolhydraten leidt tot een hoger cholesterolgehalte, een hoger gewicht en dus meer risico op hart- en vaatziekten, is de conclusie van de Zweedse wetenschappers in Nutrition Journal. Het volledige artikel is als PDF te downloaden.

Het onderzoek liep van 1986 tot 2010. In de jaren negentig ging het na voorlichtingscampagnes over eten en verplichte etiketten waarop de ingrediënten, samenstelling en calorieën staan vermeld veel beter met de Zweedse volksgezondheid. Het aantal mensen met een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht (belangrijke oorzaken voor hart- en vaatziekten) nam af. Na 2004, toen vetrijk en koolhydraatarm eten in de mode kwam, verandert het beeld radicaal. Te hoge cholesterolgehaltes namen weer toe, vooral vanaf 2007. Ook het aantal mensen met een te hoog BMI nam weer toe. Het onderzoek wordt als interessant beschouwd omdat het de lange termijn-effecten van low carb-eten aantoont.

(Foto van Dan McKay)

Plaats een reactie