Republikeinen willen abortus voor verkrachte soldaten blokkeren

Mother Jones  | 14 June 2012 - 09:0314 Jun - 09:03

Abortus wordt niet vergoed voor vrouwelijke militairen.

In het Amerikaanse leger worden veel vrouwelijke militairen verkracht. Meestal door mannelijke Amerikaanse militairen. Geschat wordt dat elk jaar een paar honderd vrouwelijke militairen zwanger worden door een verkrachting.

Verzekering
Abortus na een ongewenste zwangerschap door verkrachting wordt niet door de ziektekostenverzekering gedekt die militairen hebben. Alleen als het leven van de vrouw wordt bedreigd door een zwangerschap, wordt een abortus vergoed. Voor andere werknemers in dienst van de Amerikaanse overheid wordt een abortus altijd vergoed.

Nieuwe wet
Een wetsvoorstel om de toegang tot abortus voor militairen te verruimen en een zwangerschapsonderbreking altijd te vergoeden wordt tegen gehouden door Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden, schrijft Mother Jones. Het wetsvoorstel maakt deel uit van de zogeheten National Defense Authorization Act (NDAA). Deze wet, die jaarlijks wordt gemaakt en goedgekeurd het Amerikaanse Congres, bevat onder meer de begroting van het Amerikaanse leger en de voorwaarden waaronder het toegekende geld wordt uitgegeven.

Tijdgeest
Het abortusvoorstel gaat tegen de tijdgeest in, schrijft Army Times. Volgens opiniepeilingen is de meerderheid van de Amerikanen tegenwoordig ‘pro life’ en over al in de Verenigde Staten proberen Republikeinse politici wetsvoorstellen erdoor te krijgen die het recht op abortus inperken. Volgens USA Today zijn er dit jaar 235 wetsvoorstellen ingediend bij lokale overheden die het recht op abortus beperken. Enkele tientallen zijn al aangenomen.

(Amerikaanse militairen in Somalië. Foto van Expert Infantry)

Plaats een reactie