Kan de Ku Klux Klan een "nette" beweging worden?

The Atlantic  | 25 June 2012 - 09:2725 Jun - 09:27

De KKK discrimineert en intimideert nog steeds, maar de oudste haatgroep van de Verenigde Staten wil ook zijn imago oppoetsen door mee te helpen aan een actie voor schonere wegen.

De Ku Klux Klan is een ultrarechtse beweging met een lange geschiedenis van geweld tegen zwarte Amerikanen. Als zo’n organisatie nu goede werken gaat verrichten zoals het schoonmaken van een stuk snelweg, wordt het dan opeens een “nette” beweging?

In Georgia wilde een lokale afdeling van de KKK, de International Keystone Knights of Ku Klux Klan, een stuk snelweg adopteren om schoon te maken. In de Verenigde Staten worden regelmatig zulke acties gehouden onder de noemer Adopt a Highway. Organisaties maken dan een mijl van een weg schoon en mogen een bord langs de weg neerzetten met hun naam. Het idee van de lokale KKK wekte zoveel verontwaardiging dat de organisatie geen toestemming kreeg voor de schoonmaakactie. Nu wil de KKK hulp van de American Civil Liberties Union (ACLU) om deze beslissing aan te vechten omdat de organisatie zich gediscrimineerd voelt.

ACLU
De ACLU is een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie die strijdt tegen discriminatie. De ACLU is bereid om de zaak aan te nemen omdat de vrijheid van meningsuiting van de KKK mogelijk met voeten wordt getreden. De ACLU realiseert zich dat dit geen “populaire zaak” is, maar zegt dat je het niet met elkaars opvattingen eens hoeft te zijn om een organisatie te kunnen verdedigen.

Alleen voor blanken
The Atlantic is scherp in zijn veroordeling van de Klan. De organisatie probeert met schoonmaakacties op de snelweg zijn imago te verbeteren, maar wie zich in de recente geschiedenis van de oudste hate group van de Verenigde Staten verdiept, ziet dat het nog steeds een gewelddadige ractistische organisatie is. Zo nodigde de KKK in mei witte bewoners Reidsville in North Carolina uit om kruizen te verbranden. “White People Only. No alcohol, drugs, fighting, glass bottles or weapons”, stond op de uitnodiging.

Intimidatie
Een zwarte ondernemer in Topeka zegt dat hij in februari twee visitekaartjes van de KKK heeft gekregen drie weken nadat hij zijn viszaak Love’s Fish Market had geopend. Op een van de kaartjes staat: “You have been paid a friendly visit by the Ku Klux Klan” en “Should we pay you a real visit.”

(Foto van Martin)

Plaats een reactie