VS: Iedereen piraat

Ars Technica  | 18 November 2011 - 09:3218 Nov - 09:32

Amerikaanse overheid wil websites sluiten op grond van auteursrechtenschendingen.

70 procent van de Amerikanen in de leeftijd van 18 tot 29 jaar heeft wel eens illegaal muziek, films of andere auteursrechtelijk beschermde content gedownload. 46 procent van de totale Amerikaanse bevolking maakt zich wel eens schuldig aan piraterij. Het goede nieuws is dat 70 procent van de jongeren regelmatig auteursrechtelijk beschermd werk koopt. De cijfers zijn afkomstig uit het rapport Copy Culture in the US and Germany.

De opkomst van betaaldiensten zoals Spotify zorgt voor minder piraterij, is een andere conclusie van de onderzoekers. Uit eerdere onderzoeken is overigens gebleken dat mensen die regelmatig downloaden meer legale aankopen doen omdat ze door het downloaden met meer soorten content kunnen kennismaken.

De Amerikaanse overheid wil echter niet wachten tot illegaal downloaden uitsterft. De nieuwe Stop Online Piracy Act (SOPA), die momenteel wordt behandeld door het Amerikaanse Congres, is bedoeld om voorgoed een einde te maken aan piraterij. Zowel particuliere gebruikers als websites kunnen onder SOPA worden aangepakt. Websites zoals YouTube waarop ‘illegale’ content van gebruikers wordt aangetroffen, kunnen op last van de overheid worden gesloten.

Tegen de wet is veel verzet. Onlangs hebben meer dan 100 Amerikaanse hoogleraren recht een open brief aan de overheid geschreven waarin ze de wet veroordelen vanwege de censurerende werking die ervan uitgaat. Een site als YouTube sluiten vanwege een auteursrechteninbreuk is zeer ingrijpend, maar wel mogelijk onder de nieuwe wet, die de hoogleraren “gevaarlijk” noemen.

(Foto van Oakly Originals)

Plaats een reactie