Arrestaties in schoolboeken schandaal in Zuid-Afrika

The Times  |  5 July 2012 - 06:30 5 Jul - 06:30

Ambtenaren en uitgevers gooien schoolboeken in de rivier. Basisschoolleerlingen in de provincie Limpopo zitten maanden zonder boeken.

In Zuid-Afrika beheerst een schoolboekenschandaal het nieuws. In de provincie Limpopo hebben ambtenaren van het departement van onderwijs en leveranciers schoolboeken gedumpt in de rivier en op de vuilnisbelt. Tegen 38 ambtenaren is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Ambtenaren, ingehuurde krachten en de schoolboekenuitgever EduSolutions zijn betrokken bij een fraude- en corruptieschandaal. De privatisering van de schoolboekenmarkt maakte het mogelijk dat er werd geschoven met gelden en contracten. De schoolboeken zelf waren van ondergeschikt belang; die belandden in de rivier of op de vuilnisbelt.

De Zuid-Afrikaanse President Jacob Zuma heeft een team benoemd dat onderzoekt wat er precies is gebeurd. Ook moet het team ervoor zorgen dat de basisscholen in Limpopo zo snel mogelijk boeken krijgen. Leerlingen van duizenden scholen moeten het al zes maanden zonder boeken stellen. Omdat de kwaliteit van de docenten vaak slecht is in Limpopo, zijn veel scholieren afhankelijk van boeken om kennis op te doen.

Lees ook:
Monster van Loch Ness bewijst dat evolutie niet bestaat (360)

(Gedumpte schoolboeken zijn teruggevonden op de vuinisbelt. Foto van The Times)

Plaats een reactie