Terroristen werven jonge Duitse moslims voor de jihad

Spiegel English  | 24 augustus 2012 - 08:3824 aug - 08:38

Twee mannen uit Hamburg, een ex-recruiter en een bekeerling, vertellen hun verhaal.

Hoe komen jonge Duitse moslims erbij om terrorist te willen worden? Twee voormalige Jihad-strijders, een recruiter en een bekeerling, vertellen hun verhaal aan Der Spiegel. Beide jonge mannen zijn afkomstig uit Hamburg.

Djamal, de recruiter, vertelt dat mogelijke slachtoffers, jongens die op zoek zijn naar een doel in hun leven, steeds weer ‘opgeladen’ moeten worden met de juiste, islamistische boodschap. “Het zijn net oplaadbare batterijen.”

Het makkelijkst te overtuigen zijn de zoekers als ze aan het chillen zijn, vertelt de Hamburger. Bijvoorbeeld na een lezing over islamitisch extremisme. Ook pikken ze jongens op in cafés en hoerenbars.

Bora, de bekeerling, was een makkelijk slachtoffer. Hij was op zoek naar richting in zijn leven en vatbaar voor de boodschap over Allah en de verdorvenheid van de Duitse samenleving.

Opvallend is hoe Duits de ex-islamisten zijn: ze lezen Kant en Nietzsche en gebruiken retorische trucs die ze afkijken van Bismarck en Philipp Scheidemann, de tweede kanselier van de Weimarer Republiek.

(Foto van Spiegel English)

Plaats een reactie