Krijgt Hezbollah vrij spel in Europa?

The New York Times/Presseurop  | 28 August 2012 - 06:1028 Aug - 06:10

In Amerika wordt Hezbollah beschouwd als een terroristische organisatie. In Europa kan de sjiitische beweging gewoon geld inzamelen dat wordt doorgesluisd naar het hoofdkwartier in Libanon. The New York Times onderzocht hoe nauwlettend de Europese veiligheidsdiensten Hezbollah in de gaten houden.

Washington en Jeruzalem benadrukken dat Hezbollah een door Iran gesteunde terroristische organisatie is met bloed aan hun handen. Het zou nu nauw samenwerken met Teheran voor het opleiden, bewapenen en financieren van de Syrische militaire onderdrukking van de opstand in dat land. Toch blijft de Europese Unie Hezbollah vooral behandelen als een Libanese politieke en sociale beweging.

Terwijl Israël dreigt met preventieve bombardementen op kerninstallaties in Iran, waarschuwen deskundigen dat Iran en Hezbollah zullen terugslaan met aanvallen op hun eigen buitenlandse doelen.

Volgens Israëlische en Amerikaanse bronnen was de aanslag op een Bulgaarse bus vorige maand ook het werk van Hezbollah en Iran. Bij die aanslag vielen zes doden, waaronder vijf Israëlische toeristen. De aanslag zou deel uitmaken van een geheim offensief waarbij ook doelwitten in Thailand, India, Cyprus en elders gemoeid zouden zijn. Aanhangers van Hezbollah merken op dat er geen hard bewijs is waaruit blijkt dat de groep inderdaad bij de bomaanslag betrokken was.

Overal in Europa in stilte actief

Hoewel de groep overal in Europa actief zou zijn, is Duitsland het centrum van Hezbollahs activiteiten. Volgens het jaarlijkse rapport van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst telde de beweging vorig jaar 950 leden en aanhangers, tegen 900 in 2010.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 hield Hezbollah zich in Europa op de vlakte. Er werd in stilte geld ingezameld dat naar Libanon wordt gestuurd voor humanitaire activiteiten zoals het bouwen van scholen en klinieken. Volgens westerse inlichtingendiensten wordt het geld daarnaast gebruikt voor terroristische aanslagen.

Europese veiligheidsdiensten houden de politieke aanhangers van Hezbollah wel in de gaten, maar volgens experts treden ze onvoldoende op tegen de slapende cellen, die het gevaarlijkst zijn. “Ze hebben goedgetrainde leden in Europa die lange tijd niet werden ingezet. Maar als het moet, worden ze actief”, vertelt Alexander Ritzmann. Ritzmann is beleidsadviseur bij de European Foundation for Democracy in Brussel en legde bij het Amerikaanse Congres een verklaring af over Hezbollah.

“Pas als er tastbaar bewijs is dat Hezbollah terreuracties organiseert, zet de EU de organisatie op de Europese lijst van terreurorganisaties”, zegt Erato Kozakou-Marcoullis, de minister van Buitenlandse Zaken van Cyprus, dat momenteel de EU voorzit.

Lees het volledige artikel uit The New York Times in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Paul Keller)

Plaats een reactie

Krijgt Hezbollah vrij spel in Europa? (The New York Times/Presseurop)