“Dalligate”: machtsmisbruik of complot?

La Tribune/Presseurop  | 28 October 2012 - 08:3428 Oct - 08:34

Een week na het aftreden van John Dalli lijkt het er steeds mee op dat er sprake is van een complot tegen de eurocommissaris die op het punt stond een verscherpte tabaksrichtlijn te presenteren. Naast het vermeende machtsmisbruik is er nu ook een inbraak gepleegd op het kantoor van de anti-tabaksactivisten.

Een scenario à la John Le Carré, met achterkamertjespolitiek, ‘big money’ en de inzet van geheime agenten in de slotfase. Dat zou de bron kunnen zijn van een aantal pijnlijke toestanden voor de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Volgens een onderzoek van het Europese Anti-fraudebureau (OLAF) zou ene Silvio Zammit, een Maltese zakenman, aan de Zweedse sigaren- en pruimtabakfabrikant Swedish Match hebben voorgesteld een ontwerprichtlijn over tabak aan te passen in ruil voor een envelop van zestig miljoen euro.

Het rapport van dit onderzoek werd op 15 oktober overhandigd aan Barroso. Op 16 oktober maakte de Europese Commissie via een persbericht bekend dat eurocommissaris John Dalli, belast met de tabakswetgeving, naar aanleiding van het onderzoek “zijn ontslag had ingediend”. Op 17 oktober opende de Europese Commissie, bij hoge uitzondering, de deuren van haar perszaal voor de algemeen directeur van het OLAF, Giovanni Kessler, die de Europese correspondenten voorzag van de onderzoekdetails.

Anti-tabakslobby sloeg alarm

Een onmiddellijk gevolg van zijn aftreden is dat de aanneming van de Europese ontwerprichtlijn over tabaksproducten voor onbepaalde tijd is opgeschort wegens het gebrek aan een eurocommissaris die in staat is de “politieke verantwoordelijkheid” te dragen. En dat terwijl de richtlijn op 22 oktober juist in een slotfase terecht zou komen zodat het in de weken daarop aangenomen zou kunnen worden.

De Europese anti-tabaksorganisatie sloeg meteen alarm. De anti-tabakslobby SmokeFree Partnership (SFP) beschouwt het aftreden van Dalli als een “buitengewoon ongewenste gebeurtenis”, aldus directrice Florence Berteletti Kemp. Sinds ruim een jaar wordt de publicatie van de richtlijn iedere maand weer opgeschort en zien de anti-tabakactivisten de kans steeds kleiner worden dat de richtlijn nog tijdens het mandaat, dat in 2014 afloopt, aangenomen zal worden. Als het college van commissarissen de richtlijn heeft aangenomen, wacht er namelijk nog een lang wetgevingsproces bij de raad van ministers en het Europees Parlement alvorens de slotstemming plaatsvindt.

Inbraak bij anti-rookorganisatie

Op 18 oktober stond de medewerkers van SFP een onaangename verrassing te wachten. Toen zij die dag aankwamen in de Trierstraat nummer 49-51, middenin de Europese wijk, kwamen zij erachter dat er die nacht bezoek was geweest in hun kantoor. Verschillende computers waren gestolen en dossiers waren overhoop gehaald.

Lees het volledige artikel uit La Tribune in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.Plaats een reactie