Paradox: Brexit leidt tot minder soevereiniteit

The Observer/Presseurop  | 23 november 2012 - 08:5223 nov - 08:52

Britse politici dreigen uit de Europese Unie te treden. Maar een ‘Brexit’ heeft desastreuze gevolgen voor Engeland, betoogt The Observer.

Groot-Brittannië lijkt onverbiddelijk af te stevenen op een beëindiging van het volledige lidmaatschap van de Europese Unie. In een nieuwe peiling van The Observer werd mensen gevraagd wat ze in een referendum over het lidmaatschap van de EU zouden stemmen. Twee van de drie Britten gaf aan de EU de rug te willen toekeren, wat opnieuw laat zien hoe sterk het anti-Europagevoel in het land is. Het is nu vrijwel zeker dat de twee grootste politieke partijen zich verplicht zullen voelen een dergelijk referendum in hun volgende verkiezingsprogramma’s op te nemen. Tenzij Europa plotseling aantrekkelijker wordt of voorstanders van de EU met overtuigender argumenten komen, lijkt de uitkomst van zo’n referendum vast te staan.

Een complete exit komt weer een stapje dichterbij met de Europese top van deze week, waar 27 staten het eens proberen te worden over de EU-begroting voor de komende zeven jaar. Vroeger ging het leeuwendeel van de Europese uitgaven naar de landbouw; nu wordt het gros van het geld besteed aan de infrastructuur van armere lidstaten, aan onderzoek en ontwikkeling en aan de uitvoering van pan-Europese initiatieven zoals de voorgestelde bankenunie. Gezien de acute noden in Zuid- en Oost-Europa ligt een bevriezing van de uitgaven niet voor de hand; vermoedelijk zullen 26 landen instemmen met een kleine, reële verhoging.

Hysterische reacties van eurosceptische media

Groot-Brittannië zal er niet aan meedoen. David Cameron, die ingeklemd zit tussen zijn eigen steeds zelfverzekerder eurosceptische Tory-parlementariërs en een opportunistische Labour-partij die principes opoffert aan tactische voordelen, weet dat hij zo’n afspraak niet door het parlement kan loodsen. Bovendien zou die afspraak de hysterische reacties van de alomtegenwoordige centrumrechtse eurosceptische media niet overleven. Cameron zal zich gedwongen voelen zijn veto over de afspraak uit te spreken en daarmee het wantrouwen tussen Groot-Brittannië en zijn Europese buren nog eens bekrachtigen. Zelfs de kans dat hij ooit nog concessies doet om een referendum over een wat lossere relatie te winnen, wordt dan veel minder groot.

Conservatieve eurosceptici zullen blij zijn. Volgens hen heeft het lidmaatschap van de EU bijgedragen aan de langdurige depressie van het land. Zij vormen de echo van de Tea Party in de Verenigde Staten, die een nederlaag heeft moeten slikken. Als zij het voor het zeggen krijgen, zal Groot-Brittannië een tweede Hong Kong worden: minimale bescherming op de werkplek; de kans om uit te groeien tot een belastingparadijs; verwerving van de status van Europa’s politieke buitenbeentje waarbij we ons zullen verbeelden dat de EU geen enkele moeite zal hebben met oneerlijke en ongereguleerde concurrentie. Je hebt inderdaad flink wat fantasie nodig om te geloven dat de economie op deze wijze kan worden gered.

Boeren worden afhankelijk van Britse steun

Uiteindelijk zal het rampzalig uitpakken op alle niveaus. De Britse auto-industrie zal massaal vertrekken naar goedkope landen die in de EU zijn gebleven. Veel andere sectoren zullen volgen; de productie van de Airbus zal naar Duitsland en Frankrijk worden verplaatst. Nu al is er enorme schade. Dat komt gedeeltelijk omdat Duitsland er rekening mee houdt dat Groot-Brittannië de EU verlaat. Daarom heeft Berlijn zijn veto uitgesproken over de fusie van [het Britse defensieconcern] BAE met defensiegigant EADS. De Duitsers wilden voorkomen dat Europa’s defensie-industrie straks geconcentreerd wordt in een land dat geen deel uitmaakt van de EU.

Lees het volledige artikel uit The Observer in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Cartoon van Deligne)

Plaats een reactie