De macht van de tabakslobby

2 December 2012 - 11:00 2 Dec - 11:00

Sinds het terugtreden van de Eurocommissaris voor de Volksgezondheid John Dalli hopen de vragen over de invloed van de tabakslobby binnen de Europese Unie zich op. Veel wijst erop dat de macht van de tabaksindustrie in Brussel veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen.

Wie lobbyisten van de sigarettenindustrie in Brussel ontmoet, moet sterk in zijn schoenen staan, ook als incidentele roker. Nauwelijks heeft de gast plaatsgenomen, of een vertegenwoordigster van het Amerikaanse tabaksconcern Philip Morris (producent van Marlboro en L&M) drukt hem een pakje sigaretten in de hand. In plaats van de merknaam staat er een foto van een man op, met een kankergezwel aan zijn keel. “Dit is laster”, zegt de woordvoerster van Philip Morris. Ze toont nog een pakje met de foto van een tweede kankerpatiënt. De Europese Commissie, moppert de lobbyiste, wil in de toekomst zulke afbeeldingen op ieder pakje laten drukken om de gebruikers schrik aan te jagen. Vervolgens steekt ze vol overtuiging een sigaret op.

De tabaksindustrie beklaagt zich niet alleen ten overstaan van journalisten over de plannen van Brussel. Het lukt haar klaarblijkelijk ook grote invloed uit te oefenen op een deel van de Europese Commissie. Der Spiegel is in het bezit van stukken, waaruit blijkt dat naaste medewerkers van Commissie-voorzitter José Manuel Barroso tegen een verscherping van de tabaksrichtlijn zijn opgetreden. Ook de chef van het Europese Bureau voor Fraudebestrijding OLAF had bedenkingen tegen scherpere voorwaarden voor de sigarettenfabrikanten. Barroso en de Brusselse fraudebestrijders speelden bovendien een actieve rol bij het terugtreden van de Eurocommissaris voor de Volksgezondheid John Dalli een maand geleden.

Dalli mogelijk slachtoffer van intrige

Er zouden “geen harde bewijzen” tegen Dalli zijn geweest, gaf OLAF-chef Giovanni Kessler tegenover de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement toe, maar “hij had de schijn tegen”. Het OLAF-rapport wil Barroso het Europees Parlement en de publieke opinie onthouden. Maar inmiddels voeden nieuwe documenten het sinds een paar weken in Brussel rondzoemende vermoeden dat Dalli het slachtoffer kan zijn geworden van een intrige. Het valt niet te ontkennen dat ex-Commissaris en ex-kettingroker Dalli de huidige tabaksrichtlijn drastisch wilde aanscherpen. Voor een groot aantal nicotineproducten zou op grond van zijn voorstel de verkoop en de reclame drastisch worden ingeperkt.

Maar Commissie-voorzitter Barroso had blijkbaar niet bijzonder veel haast met het uitvoeren van de plannen. De Ierse Catherine Day, als algemeen secretaris van de Europese Commissie de machtigste vrouw in Brussel, zorgde er meermalen persoonlijk voor dat de vergaande voorstellen van Dalli werden afgeremd.

Lees het volledige artikel uit Der Spiegel in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Aldo Tapia)

Plaats een reactie

De macht van de tabakslobby (Der Spiegel/Presseurop)