Wereld Natuur Fonds en Google sporen stropers op met drones

Al Jazeera English  | 11 December 2012 - 06:1011 Dec - 06:10

Surveillance en opsporing zijn geen taken voor non-gouvernementele organisaties, betoogt Al Jazeera English.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zet in Nepal zogeheten eco-drones in waarmee tijgers en neushoorns en stropers in de gaten worden gehouden. De proef met ecodrones wordt als succesvol beschouwd. Google heeft onlangs 5 miljoen dollar aan het WNF geschonken voor GPS-trackers en sensoren.

Volgens Eddie Walsh van Al Jazeera English is de inzet van drones om de natuur te beschermen net zo afkeurenswaardig als de inzet van drones voor oorlogs- of spionagedoeleinden. Walsh, correspondent voor Afrika en Azië, vindt dat non-gouvernementele organisaties zich verre moeten houden van taken die eigenlijk door politie en justitie uitgevoerd moeten worden zoals surveillance en het opsporen van verdachten.

Walsh vraagt zich ook af hoe de drone-operaties van het WNF zich verhouden tot het nationale recht van de landen waar ze worden uitgevoerd en het internationale recht. Moeten landen zulke surveillance door een buitenlandse organisatie wel toestaan? De correspondent benadrukt dat hij vindt dat stropen bestreden moet worden en de neushoorns beschermd, maar drones zijn volgens hem niet het juiste instrument om dat te doen.

Plaats een reactie